Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kampen om menneskerettighederne


Beskrivelse


Menneskerettighederne har aldrig haft større betydning, end de har i dag. De seneste 50 år er menneskeretten gået fra at være fine ord på papir til at få konkret indflydelse på næsten alle aspekter af vores liv. Men med større betydning er også fulgt mere modstand. Væk er tidligere tiders blinde tro på internationalt samarbejde og ubrudt vækst for friheder og rettigheder. I dag bliver menneskerettighedsprojektet kritiseret fra flere sider. Menneskeretten har sat grænser for dansk politik på kontroversielle områder som udlændinge og strafferet. Dansk lovgivning gennemføres konsekvent med henvisning til ”Danmarks internationale forpligtelser”, og danske domstole henviser langt oftere til den Europæiske Menneskerettighedskonvention end til Grundloven. Der går næppe en dag, uden at ”konventionerne” påberåbes i forhold til det ene eller andet politiske spørgsmål. Idealisterne peger på, at de fine ord og vedtagelser ikke levnes mange chancer i den køligt kalkulerende realpolitik, der hersker blandt magtfulde politikere og erhvervsfolk. Modsat mener mange, at udviklingen er gået for langt, og at især de internationale domstole udfordrer den nationale suverænitet. En stor gruppe udviklingslande kritiserer desuden menneskerettighederne for at være et politisk projekt, der skal presse vestlige normer og værdier igennem på globalt plan. Bogen vil åbne op for en bred og nuanceret diskussion om menneskerettighedernes plads i samfundet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. feb. 2016

af

af

Jytte Bræmer

d. 29. feb. 2016

Superaktuel debatbog om menneskerettigheder og diverse internationale konventioner, der i disse år er under et krydspres mellem national lovgivning og internationale forpligtelser. For alle interesserede i aktuelle samfundsforhold og også velegnet til debat på ungdomsuddannelserne.

De 12 artikler i bogen er skrevet af personer tilknyttet Institut for Menneskerettigheder. De behandler de dilemmaer, som de internationale konventioner skaber i nationalstaten. Det er først og fremmest det helt grundlæggende dilemma mellem jura og politik, national lovgivning overfor overstatslige domstole. Dernæst debatteres Flygtningekonventionen set i lyset af den aktuelle flygtningesituation. Desuden behandles Børnekonventionen set i forhold til familiens rettigheder, ytringsfrihed i en verden, hvor medierne er flyttet på de sociale medier uden en ansvarshavende redaktør, samt religionsfrihed og flere andre temaer.

Det er meget aktuelle og relevante problemstillinger, der sættes til debat af kompetente forfattere, der til dagligt arbejder med området og har en stor viden om jura og regler. De formår også at inddrage realpolitiske forhold på en sober og saglig måde, og tegner dilemmaerne op for læseren, så det med al tydelighed viser, at der ikke er nogen lette svar og løsninger.

Der er mange bøger om emnet. Den lægger sig tættest op ad Menneskerettens udfordring, som dog er meget sværere tilgængelig end denne og ikke har det aktuelle aspekt.


Berlingske tidende

d. 22. mar. 2016

af

af

Per Stig Møller

d. 22. mar. 2016


Jyllands-posten

d. 2. apr. 2016

af

af

Henrik Jensen

d. 2. apr. 2016


Social kritik

Årg. 28, nr. 146 (2016)

af

af

Peter Thielst

Årg. 28, nr. 146 (2016)