Bøger / faglitteratur

Kampen om Gisselfeld : den store familiefejde


Beskrivelse


Historien om Gisselfeld - et af de største danske godser - og Danneskiold-Samsøe slægten, med fokus på den 14 år lange familiefejde, der endte med at grev Erik Danneskiold-Samsøe blev frataget titlen som Gisselfelds overdirektør i 2010.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 2012

af

af

Søren Brunbech

d. 25. sep. 2012

Selv om freden foreløbig har sænket sig over Gisselfeld, skal der nok være læsere til beretningen om den dramatiske og kulørte familiestrid om godset, der gennem mange år jævnligt er dukket op i medierne.

De to forfattere har i deres karriere som journalister på blandt andet "Billedbladet" og "B.T." fulgt den årelange strid i familien Danneskiold-Samsøe om retten til godset Gisselfeld på Sjælland. Det er en af Christian den 5.s illegitime sønner, der er stamfader til slægten. Han fik overdraget det store gods på Sydsjælland af kongen, og udfærdigede i 1701 den fundats om arvefølgen til direktørstillingen for godset, der senere har været et omdrejningspunkt for de bitre stridigheder. Forfatterne har lavet omfattende research, men har dog ikke fået hovedpersonerne i den nuværende strid i tale. De følger især perioden fra Grev Erik rykkede ind i 1975 og alle de vidtforgrenede juridiske og familiemæssige trakasserier, frem til han bliver sat på porten af kongens foged i 2010, efter en stribe retssager.

Det er den første bog om den bitre familiestrid, der indeholder alle de elementer, man normalt skal til den kulørte del af fiktionslitteraturen for at finde.

En journalistisk fremstilling af de i medierne meget omtalte juridiske og familiemæssige stridigheder om retten til godset Gisselfeld, der fik deres foreløbige kulmination, da den siddende overdirektør, grev Erik, blev tvunget fra magten i 2010.


Berlingske tidende

d. 11. okt. 2012

af

af

Niels Houkjær

d. 11. okt. 2012