Bøger / faglitteratur

Kamikaze : Japans dødspiloter


Beskrivelse


Om de japanske selvmordspiloter, der ved slutningen af 2. verdenskrig angreb og sænkede allierede skibe, om kulturen bag dem, og om hvad der fik unge raske mænd til frivilligt at ofre livet. Der trækkes tråde til andre landes selvmordsmissioner samt til angrebet på World Trade Center i 2011.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. jan. 2012

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 12. jan. 2012

Spændende nyt til de mange læsere, der fortsat gerne læser om den 2. verdenskrig - denne gang om Japans krigsdeltagelse med særligt fokus på kamikazepiloterne.

Det er forholdsvis begrænset, hvor meget der på dansk er udgivet om Stillehavskrigen, hvor Japan kæmpede mod USA og England. Den beskrives delvist i denne bog, hvis hovedemne dog er de selvmordspiloter, der i krigens sidste år blev et af Japans sidste desperate våben mod de mere og mere uovervindelige amerikanere. De æresbegreber, der ligger bag disse selvmordsaktioner, har baggrund i lige dele historiske/nationale og religiøse japanske fænomener, som ligger os vesterlændinge meget fjerne. Men selvmordskandidaterne loves efter deres ærefulde død for nationen status som skytsånd for kejseren, hvilket blev anset for det største, et menneske kunne opnå. Den retorik virker jo også uhyggeligt velbekendt i vore dage, hvor vanvittige fanatikere fortsat kan finde på at sprænge sig selv i luften sammen med så mange andre uskyldige som muligt. I bogen reflekteres også over tilsvarende ugerninger i nutid og fortid.

På dansk ses ikke andre monografier med dette emne, der dog er beskrevet i enkelte tidsskriftsartikler. En BBC-dokumentarfilm om kamikazepiloterne kan dog også lånes på flere større biblioteker.

De japanske kamikazepiloter og deres baggrund beskrives med denne udgivelse for første gang i bogform.


Berlingske tidende

d. 3. feb. 2012

af

af

Bent Blünikow

d. 3. feb. 2012


Gymnasieskolen

2012, nr. 9

af

af

Helle Askgaard

2012, nr. 9


Militært tidsskrift

Årg. 141, nr. 2 (2012)

af

af

Poul Grooss

Årg. 141, nr. 2 (2012)