Bøger / skønlitteratur til børn / allegorier

Kalle og Palle


Beskrivelse


Billedbog. Fortælling bygget over lignelsen om den fortabte søn. Pindsvinene Kalle og Palle boede ved kirkegårdsmuren sammen med deres forældre. Alt var godt, indtil den dag Kalle ville ud i verden for at blive til noget.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 1998

af

af

Britta Liboriussen

d. 10. nov. 1998

Fortælling bygget over lignelsen om den fortabte søn. Til oplæsning fra ca. 5 år. Pindsvinene Kalle og Palle boede sammen med deres far og mor i den hule træstub lige inden for kirkegårdsmuren. Livet gik sin stille gang, indtil Kalle en dag fandt på, at han ville ud i verden og blive til noget. Han fik penge og mad og drog af sted. I løbet af kort tid ødslede han pengene bort på mælkebar. Han måtte derefter arbejde hårdt og havde det dårligt. Til slut bestemte han sig for at vende hjem, og hans far og mor fejrede hans hjemkomst med verdens bedste fest. Den lille historie er fortalt på en enkel og letforståelig måde, der lægger op til samtale mellem barnet og den voksne oplæser. Hvorfor historien skal foregå i et pindsvineunivers, ved jeg ikke, men de personificerede dyr vil antagelig appellere til børnene. Historien er illustreret med store tegninger i farver. De passer til den hyggelige og udramatiske stemning, der hviler over historien. Martin Lønnebo har tidligere fået udgivet 2 kristne bøger på dansk for voksne. En hyggelig, kristen bog til oplæsning og efterfølgende samtale med børn i alderen 5-9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 1998

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 10. nov. 1998

Fortællingen om pindsvineungerne Kalle og Palle tager afsæt i lignelsen om den fortabte søn. Pindsvinefamilien bor godt og hyggeligt ved kirkegårdsmuren og er venner med både graver og præst, men en dag bliver det Kalle for trangt. Han må ud i verden og drager afsted med sin arvedel. Han når til sidst ind til byen, hvor han lever livet, men snart er pungen tom og vennerne forsvinder. Til slut må han slukøret og skamfuld vende hjem, hvor han til sin brors forargelse festes for og modtages med åbne arme. Historien er godt fortalt, der er et muntert drev i den, og den illustrerer på en let fattelig måde føromtalte lignelse. Hvert opslag deles mellem tekst og farvelagte tegninger til støtte for fortællingen. Stilen virker gennemgående barnlig og naiv og efter min mening kedelig. Illustrationerne har generelt slet ikke tekstens drev og energi Bogen kan anvendes til højtlæsning i indskolingen, hvor man ønsker at behandle lignelsens tema, men hvorfor så ikke bruge den ægte vare i stedet for menneskeliggjorte talende pindsvin?.


Præsteforeningens blad

Årg. 89, nr. 16 (1999)

af

af

Connie B. Beier

Årg. 89, nr. 16 (1999)