Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Jordrysteren


Beskrivelse


I stedet for at gå i 9. klasse rejser Tor i Grækenland med sine forældre. Han oplever et jordskælv - og ét til, da han forelsker sig i en græsk pige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 1997

af

af

Eva Lodal

d. 16. apr. 1997

Lille roman for børn fra 12-13 år og unge, båret af forfatterens kærlighed til Grækenland og delvist bygget på hans og familiens egne oplevelser der. Fint nok - men her er det desværre ikke tilstrækkeligt til at give historien drive og indre spænding, især ikke når der beskrives ganske omstændeligt med lange, intetsigende replikker og anden sproglig tomgang. Hovedpersonen er en dansk dreng på 14-15 år, der sammen med sine forældre er på langtidsophold i Grækenland, og historien er bygget op omkring et jordskælv - heraf bogens titel - og en love-story mellem drengen og en græsk pige. Ind mellem disse begivenheder er der flettet stof om landet og græsk livsform, lidt om mytologi og historie, om naturen, traditioner, mad etc. Lokalkoloritten kan måske vække genkendelsens glæde hos Grækenlandsturister; personerne derimod bliver aldrig rigtigt interessante, og trods elementer af dramatik og ung kærlighed vil bogen som helhed nok have svært ved at fænge. Forfatteren har tidligere arbejdet med især digte og dramatik, og Jordrysteren er hans første roman.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 1997

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 16. apr. 1997

Det er en lidt underlig historie i den lille roman. Den er ganske velskrevet i et naturligt og letlæst sprog, men handling er der godt nok ikke meget af. Danske Tor skulle være startet i 9.klasse, men er i stedet under en flere måneders tur med far og mor i camperen nået til det sydlige Grækenland. Her oplever han en jordrystelse både konkret som et kortvarigt jordskælv og overført i den hede forelskelse i den lokale, jævnaldrende Aleki. De første to tredjedele skildrer en enkelt dag fra morgen til sen aften. Her er næsten hver eneste bevægelse beskrevet og replik refereret om en redningsaktion op i bjergene efter den gamle farfar. Det virker som en minutiøs beskrivelse af en videooptagelse og bliver bare for meget om for lidt. Resten af bogen skildrer overvejende kontakterne mellem de to unge og virker mere som hede drengedrømme end som realisme. Her er det bare for lidt om for meget. Teksten er mørkt sat med fede typer i et ellers åbent skriftbillede. Bogen vil mest have interesse for tålmodige unge læsere fra 6.-7. klasse med campingerfaringer i Grækenland. De vil kunne genopleve sommerens oplevelser og drømme i et velfungerende dansk sprog med mange oplysninger om græske forhold.