Bøger / faglitteratur til børn

Jerusalem - en splittet by : religion, historie og samtid


Beskrivelse


Jerusalems historie og udvikling fra 1000 f.Kr. og frem til i dag, om de voldsomme spændinger mellem jøder og palæstinensere, som bl.a. er vokset under intifadaen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er præget af Jerusalems historiske baggrund fra kong David omkring 1000 f.kr. og frem til i dag. For blot at fornemme hvilke bevæggrunde der har beredt vejen til nutidens kaos i denomstridte by, må man kende forhistorien. Men at forstå den komplekse situation i Jerusalem bliver alligevel ikke så enkel. På udmærket vis beretter Pundik om de historiske begivenheder. Gode ogillustrative s/h fotografier visualiserer teksten. Nogle af billederne fortæller mere om menneskelig foragt end en nok så velformuleret tekst kan gøre. I skolens overbygning vil bogen værevelegnet. Den kan anvendes til såvel fælles gennemgang som til selvstændig brug. Teksten er som vanligt for serien bygget op i små overskuelige afsnit. Hertil kommer et stikordsregister.Forfatteren har, trods sin egen engagerede baggrund, bygget et troværdigt portræt op af denne omstridte by. Foruden de historiske fakta fortælles der om to danskere, der har haft tilknytning tilJerusalem. Fra nutiden vil især afsnittene omden synlige deling af byen samt den usynlige grænse mellem befolkningsgrupperne træde frem. Et lille foto på omslaget viser en israelsk soldat idiskussion med arabiske kvinder.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lene Kristiansen

d. 18. dec. 2018

Herbert Pundik fortæller i denne lille, men alligevel omfangsrige bog, Jerusalems historie igennem 3000 år, og hermed baggrunden for den situation, der hersker netop nu. Efter en introduktiontil byen i dag, 'Byen hvor troen brænder', gåes, med enkelte anekdotiske sidespring, kronologisk frem. Fra 1000 f.kr. over kong Herodes og romerne, til korsfarernes massakrelignende besættelse,videre til tyrkernes overtagelse, derefter englændernes, oprettelsen af staten Israel, 6 dages krigen og situationen i dag: Intifadaen, spændingen mellem jøder og arabere og de uroligheder, der eren del af Jerusalems hverdag. Golfkrigen er ikke nævnt. Det er spændende og overskueligt fortalt. H.P. skriver godt, sprogligt knapt med korte sætninger, og det giver et koncentreret og intenstpræg. Men naturligvis er det også en personlig bog, - uden den store optimisme om fremtidige løsninger på Jerusalems historiske, politiske og dybt religiøse problemer. 'Der er for mange mennesker,der elsker byen formeget til, at de kan unde andre del i den'. Ill. består for størstedelen af sort/hvide fotografier. De af nyere dato står stærkest og fortæller bedre end ord om modsætningerneog hadet. Indholdsfortegnelse og et lille stikordsreg. Fra 13 år og voksne.


Historie & samtid

Årg. 30, nr. 4 (1991)

af

af

Per Lyk-Jensen

Årg. 30, nr. 4 (1991)


Efterskolen

Årg. 24, nr. 5 (1991)

af

af

N. J. Hauge Mortensen

Årg. 24, nr. 5 (1991)


Politiken

d. 23. juli 1991

af

af

Mogens Kofod-Hansen

d. 23. juli 1991