Gå til indholdJennie Gerhardt. 2. del


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

237 sider

Udgivet

2014

genre/form

romanOriginaludgave

2014


Beskrivelse


Jennie fra arbejderklassen kæmper sammen med sin fattige familie for at overleve. Heldet tilsmiler Jennie, da en ældre senator begynder at tilbede hende. En fortælling om umulig kærlighed på tværs af klasseskel i 1900-tallets USA


Anmeldelser (1)


11. jul. 2014

Appellerer til læsere af klassiske romaner om kvinders vilkår og den umulige kærlighed på tværs af klasseforskelle før i tiden. Vil i nogen grad appellere til læsere af Jane Austen og Emily Brontë omend geografien og tiden er en anden. Let forståeligt sprog.

Kærligheds- og slægtshistorie fra 1900-tallets USA, der er i en brydningstid økonomisk og samfundsmæssigt. Den fattige unge Jennie kæmper for at forsørge sin familie men heldet tilsmiler hende økonomisk og på kærlighedsfronten, da hun først møder den ældre senator George Brander og senere rigmanden Lester Kane, som begge hjælper hendes familie økonomisk. Romanen giver et indblik i datidens kønsroller, kvinders vilkår, klasseforskelle og den herskende morale. 3. udgave af bogen på dansk fra 1929 (amr. 1911) oversat af Tom Kristensen. I to dele, som bør læses sammenhængende. Der findes flere romaner på dansk af Thedore Dreiser (1871-1945), amerikansk forfatter indenfor naturalismen og journalist. Romanen er filmatiseret i 1933.

Efterspørgsel må bero på træk på seneste danske udgave fra 1973. Ændringer i denne udgave er ny forside og bagsidetekst. Minder stil- og fortællemæssigt om det øvrige forfatterskab, fx Søster Carrie (amr. 1900) eller tematisk om Brontës klassikere Stormfulde højder og Jane Eyre.

Iflg. forlaget en amerikansk klassiker. TD er i dag ikke en af de mest omtalte amerikanske forfattere. En mulighed for at få udskiftet slidte eksemplarer, men fornyet interesse i større grad skal nok ikke forventes.

Lektørudtalelse

Af

Line Hoffgaard


Informationer og udgaver

Bog (2. del)

2014