Bøger / faglitteratur / erindringer

Jeg er ikke indianer : Ravnen fløj med Ørnekvinden


Beskrivelse


I 1954 flyttede den 9-årige Rita Makkanaw sammen med sine forældre og 5 søskende fra Danmark til Canada for at få et nyt liv. Mødet med medicinmanden Raven fra Cree-stammen bliver skelsættende for hende, hvor hun bl.a. oplever spirituelt nærvær.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 22. maj 2012

Bogen kan formidles til læsere af dokumentariske beretninger.

I 1954 rejser en fattig dansk familie med seks børn til Canada for at starte et nyt liv. Et af børnene, Rita er ni år og kan ikke engelsk. Som 16-årig flytter hun hjemmefra og bliver gift med en voldelig mand. Hun får en uddannelse, men mødet med medicinmanden Raven fra Cree-stammen bliver skelsættende for hende. Inden da har hun haft visioner, især om ørne, og oplevet spirituelt nærvær, så hun er ikke i tvivl om at følge ham og hans budskab om fred og harmoni. Hun bliver kaldt "Den hvide Ørnekvinde". Det bliver et liv på godt og ondt og ikke mindst hendes børn oplever diskrimination, og vi får ligeledes indsigt i indianernes vilkår og status i Canada. Det er en udførlig beretning, hvor mange detaljer om hendes liv er medtaget, men trods megen modgang fastholder hun sine nye værdier. I 2007 vendte hun tilbage til Danmark og i dag underviser hun bl. a. i spiritualitet og healing ud fra de tillærte indianske teknikker. Se mere på www.oldknowledge.com.

Andre bøger om indianeres liv og kultur er: L. Hogan: Kvinden der våger over verden, 2001 og Y. Johnson: Stjålne liv, 1999.

En dansk kvindes usædvanlige oplevelser blandt Cree-indianerne i Canada er trods mange detaljer fra dagliglivet let at læse. Man skal ikke forvente dybere indsigt i indianernes spiritualitet og kultur, idet det mere er en beskrivelse af hvilken betydning og retning, mødet hermed har givet forfatteren.