Bøger / faglitteratur

Jean-Jacques Rousseau


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En introduktion til den franske filosof Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) ud fra hans egen tankeverden og kontekst. Med vægt på eftertidens tolkning af hans samfundstanker.

Indhold

Liv og værk ; Kontroversernes og paradoksernes filosof ; Samfundspagten ; Politiske temaer i forfatterskabet ; Påvirkning af statskundskab/politologi ; Indflydelse på politisk og ideologisk udvikling. Uddrag af Rousseaus originaltekster (Uddrag af Afhandling om ulighedens oprindelse (1755) ; Uddrag af Samfundspagten (1762))


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2015

af

af

Morten Brynildsen

d. 14. apr. 2015

Kort og overskuelig introduktion til Jean-Jacques Rousseau med vægt på eftertidens tolkning af hans samfundstanker. For læsere på videregående uddannelser og andre med interesse for statskundskab, filosofi og relaterede videnskaber.

Denne titel i serien "Statskundskabens klassikere" er forfattet af lektor Mikkel Thorup. Hans mål er at forklare Rousseaus samfundstanker ud fra dennes egen tid og kontekst. Rousseau er en kompleks figur, der var omgivet af kontroverser i sin samtid. Hans bombastiske udtalelser er af eftertiden blevet både brugt og misbrugt, og han er taget til indtægt for alt fra revolutioner til nazisme. Rousseau arbejder med grundlæggende samfundsmæssige og politiske temaer som frihed, økonomi, krig, fred, lighed, selvstændighed, ejendomsret, patriotisme og nationalisme. Thorup perspektiverer Rousseaus idéer til andre relevante tænkere, fx Locke, Kant, Smith, Hobbes og Montesquieu. Bogen indledes med en kort biografi. Herefter gennemgås Rousseaus bidrag til samfundskundskaben, hans indflydelse på andre, og der trækkes tråde op til nutidig politik. Den sidste tredjedel af bogen er originaltekster og en bibliografi.

Det er en kort og akademisk tung introduktion, der dog både er kompetent skrevet og velredigeret.

Rousseau forklares ud fra hans egen tankeverden og kontekst, hvilket ellers er en overset vinkel i lignende udgivelser.