Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Jaguaren ved Verdens Ende


Beskrivelse


Efter uddannelse i Europa vender Alfonso tilbage til sin fars bananplantage i Mellemamerikas regnskove. Han er uenig i faderens plantagedrift, og indianerarbejderne vil ikke længere finde sig i pisk og undertrykkelse.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Kåre Bluitgens børneroman Ernesto (1987) og undgomsromanen Bomuldens dronning (1988) var engagerede og medrivende fortællinger fra henholdsvis Mellemamerika og Sydafrika. Denne liniefortsætter han i sin nye, store roman. "Verdens Ende" er en bananplantage midt i Mellemamerikas regnskov. I dette helvede af varme, fugt, febersygdomme og myriader af insekter sliderindianerarbejderne under pisken i en em af giftige sprøjte- og skyllevædsker. Ejerens søn vil udskifte pisken med udbyttedeling, men planen strander på faderens stivsind og et ulmende oprør, somtil slut bryder ud i lys lue. Det er en særdeles velskrevet, intens og spændende roman om undertrykkere og undertrykte, indianermystik og gryende politisk bevidsthed. Med naturbeskrivelser, frodigesom regnskoven selv, mange indre monologer og skjulte sammenhænge er bogen en overgang til voksenromanen og ligger i overkanten af, hvad de fleste folkeskoleelever kan klare. Men for denrutinerede, modne og ikke alt for utålmodige læser -ung eller voksen - ligger der en stærk oplevelse, som også kan formidles ved oplæsning i de ældste klasser. Det indbydende omslag i tusch ogakvarel signalerer børnebog å la Junglebogen, så det kan blive svært at lede bogen til de rette læsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Handlingen udspiller sig i et mellemamerikansk land på en afsidesliggende bananplantage midt i regnskoven. Oprøret ulmer blandt de udnyttede landarbejdere. Den gamle godsejer repræsenterer denrå magt og undertrykkelse. Den europæisk uddannede søn vil gerne indføre moderne metoder til at øge profitten, men han er svag og den der først bukker under af de to, da oprøret endelig bryder løs.Synsvinklen skifter mellem landarbejderne, godsejeren og hans søn og en flygtet ung landarbejder, der i knugende ensomhed i regnskoven afventer begivenhedernes gang. I et rytmisk og anelsesfyldtsprog afspejles de spændte følelser og det ulmende oprør. Indianernes gamle livssyn i pagt med naturen stilles op mod godsejerens uforstand og profitbegær. Regnskoven beskrives, så man næstensanser den, og jaguaren, regnskovens herre, giver de udbyttede indianere mod og styrke. Bogen giver ikke en "grå" socialrealistisk beskrivelse af landarbejdernes trange kår, men en langt merefacetteret skildring afderes liv. Sprogligt, indholdsmæssigt og kompositorisk for svær for børnebibliotekets lånere, men en meget velskrevet roman for unge / voksne.


Børn & bøger

Årg. 44, nr. 4 (1991)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 44, nr. 4 (1991)


Jyllands-posten

d. 5. juni 1989

af

af

Uffe Christensen

d. 5. juni 1989


Det fri Aktuelt

d. 29. mar. 1989

af

af

Steffen Larsen

d. 29. mar. 1989