Bøger / faglitteratur til børn

Istidens hulebjørn : kæmpedyret, der skræmte vore forfædre


Beskrivelse


Om fund af knogler, kradsemærker og vægmalerier i huler som udgangspunkt for vor viden om hulebjørnens udvikling, vandringer, levevis og forhold til andre istidsdyr og mennesker. Beskrivelse af dens tilværelse samt om bjørnenes oprindelse og andre bjørneracer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2002

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 11. juni 2002

Den europæiske hulebjørn levede i perioden fra for 300.000 år siden til slutningen af istiden for 10.000 år siden, og den har sat sig mange spor i huler rundt om i Europa. Der er fundet mange rester af dyret, samt kradsemærker og hulemalerier flere steder, der viser dens rituelle betydning for istidsfolket fra forhistoriske racer sluttende med neandertalere og homo sapiens. Der er af gode grunde relativt få facts om dyret, men forfatterne har lavet en dramadokumentarisk beskrivelse af dyret baseret på fund og på slægtskabet med andre bjørneracer. Denne blanding viser sig også i illustrationerne, der dels er fotos af fund, dels neutrale tegninger af scenerier og endelig nogle dramatisk overdrevne og groteske tegninger for at vise hulebjørnens farlighed. Foruden om selve hulebjørnens levevis er der opslag om mammut og en anden istidsbjørn, samt et opslag om andre bjørnearter gennem historien. Om børns interesse og nysgerrighed er til stede i forhold til hulebjørnen er uafklaret, men der er tale om en fagbog for de samme børn, der flittigt har studeret de mange bøger om dinosaurer og med samme brede aldersgruppe: formidlet for de små højtlæsningspoder og til selvlæsere på 10-12 år. Særligt interesserede voksne læsere af Auels romaner kan desuden læse mere om dyret her.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2002

af

af

Steen Agger (skole)

d. 11. juni 2002

Tidligere på året udkom Istidens sabelkat, og her følger så en bog om hulebjørnen i samme format og med samme forfatter og tegner. Forsiden viser en angribende bjørn med blottede tænder. Bogen tager udgangspunkt i fundet af masser af hulebjørneknogler og kradsemærker samt nogle vægmalerier i en fransk hule, som blev opdaget i 1994. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor hulebjørnen uddøde for ca. 10.000 år siden, men ved hjælp af diverse fund, hulemalerier og sammenligning med nutidige slægtninge kan man danne sig et indtryk af hulebjørnens udvikling, vandringer, levevis og om forholdet til de øvrige istidsdyr og til mennesker (Homo sapiens sapiens og Homo sapiens Neanderthalensis). Bogen fortæller livligt om bjørnenes tilværelse. Der er indlagt forskellige spændende beretninger, og de store farvetegninger er også dramatiske. (Jeg må dog indrømme, at et par stykker på mig virker ufrivilligt komiske). Bagest er der bl.a. ordliste, internetadresser og stikordsregister. Bogen, der kan læses fra 5. eller 6. klassetrin, vil sikkert appellere til børn med interesse for farlige dyr. Der er kortere omtale af hulebjørne i andre bøger fx En oversigt over bjørne fra 1999.



Informationer og udgaver