Bøger / faglitteratur / bibliografier

Indoktrinering i folkeskolen : historier om realiteter og spøgelser i kulturkampens arena


Beskrivelse


Historisk redegørelse for den såkaldte indoktrineringsdebat i 1970'erne, dens forudsætninger og konsekvenser.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 2008

af

af

Karsten Boll

d. 22. apr. 2008

Målgruppen er lærere og lærerstuderende, der har interesse for skolens betydning for børns politiske og etiske dannelse, og for den, der var under uddannelse i perioden, er det som at få genopfrisket studietidens debatter.

Efter indledningen, hvor der gives en kort begrundelse for emnevalget samt en kort beskrivelse af datidens kulturkamp, det danske samfund og datidens skole, falder bogen i fire store afsnit: Skolebøgerne, indoktrinering, lærere og fjendebilleder samt et tilbageblik. Der afsluttes med en begrebsafklaring og en konklusion. Hvert kapitel afsluttes med en sammenfatning, hvilket er en styrke. Forfatteren har været omhyggelig med sit kildemateriale, og det er befriende, at datidens store diskussionsemne krydres med refleksioner (30 år efter), som der står. Sprogligt er bogen holdt i et mundtret dansk, hvilket gør den let at læse og der er tydelige notehenvisninger til hvert kapitel. Noterne er placeret bagest i bogen sammen med de relevante litteraturhenvisninger. Den megen tekst er på få velvalgte steder krydret med kopier af avissider, satiretegninger etc Bogen er forsynet med indholdsfortegnelse.

Der findes også Indoktrinering - hvad er det for noget? (76/51) eller Om hetzen mod skolen (78/10) samt Dansk skolehistorie.

Kan anskaffes til den pædagogiske skolehistoriske samling eller til interesselæsning for mennesker, der stadig interesserer sig for, hvis børnene er (forældrenes eller samfundets).


Folkeskolen

Årg. 125, nr. 16 (2008)

af

af

Niels Christian Hebsgaard

Årg. 125, nr. 16 (2008)


Berlingske tidende

d. 17. juli 2008

af

af

Mikael Jalving

d. 17. juli 2008