Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Indianer med hvid fod


Beskrivelse


12-årige Poli lever lykkeligt sammen med sit folk, hopiindianerne. En dag bliver hun kidnappet og tvunget i de hvides skole sammen med andre indianerbørn.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 1996

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 1. okt. 1996

Man får et fint billede af Hopi-indianernes levevis gennem denne vedkommende bog, der har fået en litterær pris i Belgien. Den hvide mand har ikke meget at være stolt af, når det drejer sig om behandlingen af folk med en anden hudfarve. I begyndelsen af 1900-tallet blev de fredelige hopier i Arizona tvunget til at sende deres børn i hvide skoler. Vi følger indianerpigen Poli, der brutalt rives bort fra sit oprindelige miljø. På trods af den respektløse omvæltning varer det ikke længe, før Poli bliver en indianer med hvid fod, det vil sige en indianer, der er påvirket af de hvides levevis og som har et ben i hver lejr. Poli er en klog og stolt pige, der vælger det bedste fra begge kulturer, og hendes skæbne giver os håb for fremtiden. Bagest i bogen er der et faktaafsnit om Hopi-indianerne. Sylvia Hens har lavet de udtryksfulde sort/hvide illustrationer. Bogen kan bruges på mellemtrinet i en emnekasse om indianere. Den vil også være god som oplæsningsbog for samme aldersgruppe.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 1996

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 1. okt. 1996

Roman for børn fra ca. 11 år om kultursammenstødet mellem hvide amerikanere og hopiindianere i begyndelsen af vort århundrede. Bogen er velskrevet, dramatisk og engagerende læsning med et levende, dialogrigt sprog og tilpas korte, stemningsfyldte beskrivelser af den omgivende, vilde, smukke natur. Synsvinklen er Polis, en 12-årig indianerpige, stædig, foretagsom og intelligent. Bogen skildrer hendes udvikling efter mødet med de hvide og deres brutale skoletvang. Hun formår at holde fast ved sin identitet som hopiindianer og samtidig suge det bedste af de hvides kultur til sig, så hun er godt rustet til fremtiden, hvor hopierne ikke længere kan leve isoleret fra det hvide samfund. Det er lykkedes forfatteren at give et godt billede af hopiindianernes samfund og kultur, og de mange oplysninger om deres levevis og religion er naturligt integreret i teksten.