Bøger / faglitteratur

Identitet : kort og godt


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bogen diskuterer og giver nogle svar på, hvordan vi kan nærme os spørgsmål om identitet og samfund. Identitet berører som begreb alt fra ændrede kønsmønstre, og hvordan medierne påvirker vores selvopfattelse, til retfærdighedsspørgsmål, multikulturalisme og internationale konflikter med mere.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2010

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 19. nov. 2010

Bogen er tænkt til brug på videregående uddannelser. Trods et højt abstraktionsniveau vil andre også glædes over den.

De to svenske forfattere arbejder begge inden for socialvidenskaberne. Derfor ser de også identitetsbegrebet i en social sammenhæng snarere end i en udviklingspsykologisk sammenhæng, som de finder snæver og skematisk. Bogen falder i tre dele. I første del, "Identitet - mellem psykologi og sociologi", anlægger de forskellige syn på identitetsbegrebet, nemlig som udvikling, som social rolle, som livsstil og som national/kulturel identitet. I denne del finder vi også et afsnit om mediernes indflydelse på vores identitet. I bogens anden del, "Kroppen og kønnet - intersektionelle udfordringer", bringes bl.a. kønsidentiteten i spil. Det er fx spørgsmålet om, i hvor høj grad kønsidentiteten er biologisk eller socialt betinget. Også emnet skønhedskirurgi berøres i dette afsnit. I sidste, korte afsnit forsøger forfatterne at lægge et videre perspektiv på de tanker, de har præsenteret. Bl.a. stilles spørgsmålet: Kommer vi også fremover til at tale om identitet? Der er noter, litteraturhenvisninger og register.

Begrebet identitet indgår i mange udgivelser fra disse år. Til forskel fra fx Torben Hedvards Om egoets væsen, 2010, ser denne bog identitet som noget socialt og ikke som psykologi. Noget særligt er afsnittet om, hvordan medierne spiller ind i forestillingerne om identitet.

Det er et komplekst emne, de to forfattere skildrer på tankevækkende vis.