Bøger / skønlitteratur til børn / roman

I et fremmed land


Beskrivelse


Under et jordskælv i sit fødeland bliver den 13-årige Rasmus, der er adoptivbarn, væk fra sin danske familie. Alle tror, at Rasmus er indfødt, og han må igennem en sej kamp for at overleve.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Ulla Møller

2007

En roman for større børn og unge fra 12 år. Den kan selvlæses som underholdning og er også egnet til emnearbejde om børns liv i den 3. verden.

Forfatteren har udover sit virke som juridisk professor skrevet romaner for børn. Denne bog udkom første gang i 1988 og i en bogklubsudgave i 1989. 13-årige Rasmus' familie beslutter at bruge en større tipspræmie til at besøge landet, hvorfra Rasmus er adopteret, turen ender med en naturkatastrofe. Rasmus bliver borte fra sin familie og må klare sig på egen hånd, undervejs både får og mister han gode venner blandt sit eget folk. Et tilfældigt møde med en usympatisk dansk turist genforener efter flere måneder Rasmus med familien. De dramatiske oplevelser har gjort ham stærkere og i stand til at se sig selv og sine tidligere plageånder i øjnene. Sprogligt fungerer bogen godt, og den er er stadig læseværdig. Tsunamien i 2004 har givet den fornyet aktualitet, det samme har det store antal indvandrere i Danmark, og desværre er forholdene for tusinder af børn og unge i den tredje verden uændrede.

Teksten er næsten uforandret i forhold til første udgave, kapitelinddelingen er ændret, bogens format er større, og den pæne Baskerville er erstattet af en kedelig computerskrift. Omslagets foto fra en jungle signalerer en ældre målgruppe end Svend Otto S' dejlige illustration af en dramatisk episode.

Den næsten tyve år gamle bog er stadig værd at læse, men der er intet nyt i den nye udgave, så står den gamle stadig på hylden, er den værd at bevare.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg

d. 18. dec. 2018

Rasmus, 13 år, er adoptivbarn fia Filippinerne. Hele familien rejser derned på ferie. For R. er gensynet et chok ikke mindst p.g.a. den fattige befolkning og de mange gadebørn. Da et jordskælvrammer deres hotel, kommer R. bort fra sine forældre. Nu begynder et helt nyt liv for ham, hvor han kommer til at leve ligesom de andre fattige børn ved tiggeri etc., fordi alle antager ham foralm. gadeunge. Fattigdom, udnyttelse, misbrug, nøjsomhed og hårdt arbejde er nøgleordene til de skæbner R. møder; men også viljestyrke, livsglæde og kærlighed finder han her til sin storeforundring. Alt sammen byggesten han kan anvende til at løse de identitetsproblemer han har. Forf. berører mange problemer - problemer med at skaffe nok mad, naturfolkets problemer med overlevelse,deres kultur etc. - alt relateret til vores hverdag/liv. Hele R's situation, hans problemer i DK, hans forhold til F. - hans følelser omkring sig selv her og i DK, hans tanker og senere hansrodløshed: Hvor hører han egentligtil? er fantastisk flot iagttaget og beskrevet. Det er meget engagerende læsning med skarpe iagttagelser omk. det at være adoptivbarn og se anderledes ud. Det eret flot bidrag til den sparsomme lit. for større børn om emnet. Fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

I et fremmed land er om den ca. 15-årige Rasmus, der som helt lille er blevet adopteret af en dansk familie fra en formodentlig thailandsk eller vietnamesisk mor - (det fremgår ikke af bogenhvilket land det drejer sig om). Da familien vinder i tips, beslutter de sig til at anvende en del af pengepræmien på en rejse til Rasmus' fædreland. Under et jordskælv bliver familien splittet, ogvi følger nu Rasmus igennem et halvt år i en stadig kamp for livet og for at genfinde sin danske familie. En meget, meget stærk, spændende og i det hele taget vellykket bog om:adoptionsproblematik, racisme, Ulandsproblematik og m.m. Der er meget glimrende samtalestof i denne velskrevne og trods sin længde - næsten 220 sider - ret letlæste bog, hvilket bl.a. skyldes denkorte sætningsopbygning. Præcis og nuanceret person- og miljøkarakteristik af såvel de danske turister som landets egen forarmede befolkning med en stærk beskrivelse af dennes fremmedartedelivsfilosofi. Den bog lever! ! Kan anvendessom selvlæsningsbog, oplæsningsbog og undervisningsbog fra 5. kl.


Jyllands-posten

d. 22. aug. 1988

af

af

Annelise Vestergaard

d. 22. aug. 1988


Det fri Aktuelt

d. 22. feb. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 22. feb. 1988


BUM

årg 7, nr 3 (1988)

af

af

Bolette Berliner

årg 7, nr 3 (1988)


Børn & bøger

årg 41, nr 4 (1988)

af

af

Steffen Larsen

årg 41, nr 4 (1988)


Kristeligt dagblad

d. 17. feb. 1988

af

af

Jimmy Stahr

d. 17. feb. 1988