Bøger / faglitteratur / bibliografier

Hytten og hæfterne : historien om Heidegger og hans Schwarze Hefte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Belysning af Martin Heideggers "Sorte hæfter", en række notesbøger som den tyske filosof skrev i perioden 1930 til 1970. Martin Heidegger var overbevist nationalsocialist med stærke antisemitiske holdninger, og forfatteren problematiserer den opfattelse og ser nærmere på, hvad der rent faktisk står i hæfterne, og om hans forhold til andre tænkere som f.eks. Hannah Arendt, Edmund Husserl og Karl Jaspers.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. dec. 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 10. dec. 2019

Interessant gennemgang af Martin Heideggers omdiskuterede notesbøger og den polemik, de har givet anledning til. For filosofiinteresserede og andre med interesse for debatten om Heidegger og nazismen.

Hans Hauge er lektor emeritus, dr.phil. fra Nordisk Institut, Aarhus Universitet. Hauge zoomer i denne bog nærmere ind på Martin Heideggers "Sorte hæfter", en række notesbøger som den tyske filosof skrev i perioden 1930 til 1970. Udgivelsen af de første hæfter i 2014 fik filosofiverdenen til at skælve: Martin Heidegger var overbevist nationalsocialist med stærke antisemitiske holdninger. Hauge problematiserer den opfattelse og ser nærmere på, hvad der rent faktisk står i hæfterne og fortæller også historien om, hvordan Heidegger blev en stjerne, da hovedværket Væren og tid udkom i 1927, hvordan han overtog rektorposten ved Freiberg-universitetet i foråret 1933 og hans forhold til andre tænkere som fx Hannah Arendt, Husserl og Karl Jaspers.

Et vægtigt indspark i debatten om Heidegger og nazismen, der er baseret på omfattende studier. Med utallige lærerige fodnoter, som kan inspirere til videre læsning. Bogen kan sammen med forfatterens tidligere værk, Løgstrup, Heidegger og nazismen, ses som en samlet apologi for Martin Heidegger.

Donatella Di Cesare indtager et andet standpunkt end Hauge. I bogen Heidegger og jøderne belyser hun, hvorledes Heideggers antisemitiske holdninger falder i tråd med hans øvrige, filosofiske tekster.


Kristeligt dagblad

d. 7. dec. 2019

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 7. dec. 2019


Information

d. 24. jan. 2020

af

af

Michael Agerbo Mørch

d. 24. jan. 2020


Weekendavisen

d. 3. jan. 2020

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 3. jan. 2020