Bøger / skønlitteratur / roman

Hyrdedrengen og missionæren


Beskrivelse


Sorte Languta, der er hyrdedreng og hvide Eric, der er missionærsøn, bliver venner, men hvordan er det muligt, og hvordan udvikler livet sig for en sort og en hvid dreng sig under apartheid i Sydafrika?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2019

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 29. okt. 2019

Biografisk roman fra Sydafrika om den katolske kolonimagt og den schweiziske mission fortalt ud fra venskabet mellem hyrdedrengen Languta og missionærsønnen Eric. For voksne med interesse for Afrika, mission og kultursammenstød.

Roman, der følger missionen i Afrika. Historien foregår primært i 1940'erne og 1950'erne, men med tilbageblik til missionens begyndelse og et efterskrift om personernes videre liv. Bogen følger først den indfødte dreng Languta og hans families kampe mod den hvide mand. Languta bliver venner med Eric, der ikke alene er en hvid dreng, men også søn af missionæren. Bogen beskriver Erics stamtræ af missionærer og deres indtog i Afrika via Erics mormors fortælling. Eric og Langutas liv beskrives til de bliver mænd og bor i Johannesburg med apartheid og oprør blandt de sorte.

Den begynder spændende og fængende med historien om drengevenskabet på tværs af race. I de dele af romanen, hvor der fortælles om missionens udbredelse og historie samt om modstanden mod apartheid, bliver den for meget som en historietime, og den spændende fortælling punkteres. Bogen giver en stor indsigt i uretfærdighederne mod de sorte og deres manglende muligheder i det samfund, de lever i. Den store detaljerigdom er dog ikke befordrende for romanformen.

I denne roman følger man også to spor under apartheid - et hvidt og et sort ægtepars: Ingen at følges med.