Bøger / skønlitteratur / satire

Hvor svært kan det være? : 23. samling


Beskrivelse


Tegneserie. Den lille statsminister og den lange departementschef slår deres folder i et ministerium, der overlever alle ændringer, og de har filosofiske og kyniske kommentarer til det hele.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Steffen Kronborg

2007

Den politiske satire i Statsministeren har de voksne (avis)læsere som sin primære målgruppe.

Siden Carsten Graabæk skabte Statsministeren for 25 år siden, er der udkommet 23 albums med tegneserien på 5 forskellige forlag. Danskerne har i den forløbne periode været regeret af 3 statsministre fra 3 forskellige partier - men Graabæks statsminister sidder stadig, og det gør han naturligvis, fordi han på godt og - især - ondt repræsenterer selve statsministermagtens princip. Det er ikke noget flatterende billede, Graabæk tegner af magtens mekanismer, hvor fordomme, ufølsomhed og almindelig dumhed synes at være nogle af de grundlæggende faktorer. Men Graabæks politiske satire er aldrig ondskabsfuld, og det er formodentlig også hovedårsagen til, at den har holdt så længe og fortsat er i fin form.

"Statsministeren er Nordens eneste politiske satire i tegneserieformat" hedder det i albummets bagsidetekst, og serien trykkes i flere af vores nabolande. Dens venlige satire over magtmisbrugets faldgruber gør den da også langt mere alment tilgængelig end den betydeligt skarpere og langt mere specifikke satire i en serie som Doonesbury.

Carsten Graabæks små udfald mod samtidens ømme punkter: miljøsvineriet, skattesnyderiet, indvandrerhetzen, dyremishandlingen, osv. pirker til læserens dårlige samvittighed - men ikke mere end at de trods alt glider ubesværet ned sammen med morgenkaffen.