Bøger / faglitteratur til børn

Hvidsten-gruppen som Barner Andersen oplevede den


Beskrivelse


En af gruppens medlemmer fortæller, på baggrund af skoleelevers spørgsmål, om arbejdet og opgaverne som frihedskæmper, om opholdet i Vestre fængsel og i tysk koncentrationslejr. Indeholder de henrettede medlemmers sidste breve.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Hvidsten-Gruppen - Danmarks første nedkastningsgruppe, oprettet marts 1943 - arresteret marts 1944 - 8 medlemmer skudt 29/6-44, - mens bogens hovedperson, Barner Andersen, et af gruppensyngste medlemmer, blev idømt livsvarigt tugthus i Tyskland og reddet hjem af "de hvide busser". Det er B.A.s erindringer, denne bog fortæller, - fortalt til skoleelever. Peter Laursen har væretmed, har gengivet elevernes spørgsmål og brugt deres kommentarer som billedtekster. Hvorfor gik B.A. ind i arbejdet? Hvordan blev gruppen dannet? - deres arbejde med at modtage våben -arrestationen - dommen, de tyske fængsler o.m.m. På en værdifuld og meget levende måde fortælles der om et stykke arbejde, "der måtte gøres". Det er blevet til en meget fin bog, varm og medrivende.Et stykke historie har fået nyt lys. Der er ved at blive udarbejdet lærervejledning og opgaver til bogen, men den kan sagtens klare sig selv. Læse, få en oplevelse, få indsigt, få flyttet noglebrikker, - det er så vigtigt.Selvlæsning fra 12 år. Dansk og historie. Litteraturliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Storch (børn)

d. 18. dec. 2018

Forf. har fulgt Barner Andersen fra modstandsgruppen Hvidsten på dennes besøg i skoleklasser, hvor han fortæller om Hvidstengruppens aktioner under krigen. Bogen er opbygget som samtalermellem B.A. og eleverne i 8.-10. kl., og den er tænkt som opfordring til at beskæftige sig med den danske modstandsbevægelse og til at tale med gamle modstandsfolk. Ud over B.A.s beretningindeholder bogen afskedsbreve fra de 8, som blev henrettet af tyskerne, sider fra B.A.s dagbog fra de tyske fængsler og elevernes kommentarer til B.A.s besøg i klassen. Bogen er ill. med relevantefotos fra sabotagevirksomhed, portrætter og kz-lejre, og (mindre relevante) fotos fra B.A.s klassebesøg. B.A.s beretning, brevene og dagbogsbladene giver et godt billede af gruppens virksomhed ogforholdene i tyske fængsler, og udgør et udmærket supplement til børnebibliotekets øvrige litt, om emnet. Elevernes spørgsmål virker derimod påklistrede og overflødige, det samme gælder dereskommentarer - fortællingen fungererbedst de steder, hvor B.A. uhindret får lov til at fortælle.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. apr. 2006

af

af

Mads Overmark

d. 3. apr. 2006

En genudgivet fortælling om Hvidsten-gruppens yngste medlem, Barner Andersen. Forfatteren har fulgt ham, når han har været ude at fortælle for skoleelever. Bogen er skrevet som en kombination af beretning og svar på elevernes uddybende spørgsmål. Herudover er de dødsdømtes sidste brev til familien gengivet, Barners dagbog, og der er uddrag fra elevstile. Det er spændende læsning om modtagelse af våben, tilfangetagelse og opholdet i Vestre fængsel. Her mistede Barner Andersen en bror og adskillige kammerater, som blev henrettet. Turen går videre til tyske fængsler og koncentrationslejren Neuengamme, der beskrives som helvedes forgård. Endelig er hjemturen med "De hvide busser" beskrevet. Det er god historiefortælling, hvor andre aspekter af besættelsen berøres bl.a. samarbejdspolitikken, som har den konsekvens, at modstandsfolkene bliver udsat for dyb foragt af deres norske medfanger i de tyske fængsler. En god bog som er skæmmet af dens layout. Billederne fra krigen er i sagens natur sort/hvide, men de der er af Barner sammen med skoleeleverne er fra 1980'erne, og det synes jeg virker helt forkert. Forsiden giver også associationer om bøger fra den tid. Bogen kan anvendes i historie, projektarbejde i overbygningen og til interesselæsning fra 11-12 år.


Jyllands-posten

d. 20. jan. 1985

af

af

aj.

d. 20. jan. 1985


Kristeligt dagblad

d. 18. juni 1985

af

d. 18. juni 1985


Historie & samtidsorientering

årg 24, nr 2 (1985)

af

af

Niels Holm Svendsen

årg 24, nr 2 (1985)


Kristeligt dagblad

d. 22. nov. 1984

af

d. 22. nov. 1984


Aalborg stiftstidende

d. 11. aug. 1985

af

af

bm.

d. 11. aug. 1985


Folkeskolen

årg 102, nr 12 (1985)

af

af

J. A

årg 102, nr 12 (1985)


Jyllands-posten

d. 29. maj 1985

af

af

Arthur Jensen

d. 29. maj 1985


Land & folk

d. 15. nov. 1984

af

af

Herman Oschlak

d. 15. nov. 1984


Vendsyssel tidende

d. 11. nov. 1984

af

af

Svend Thorsen

d. 11. nov. 1984