Bøger / faglitteratur

Hvad skal vi gøre ved tyskerne bagefter? : det dansk-tyske forhold efter 1945


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om det komplicerede dansk-tyske forhold fra 2. verdenskrigs afslutning og frem til efter 1990 da Tyskland atter blev genforenet.

Indhold

Indledning : Danmark og det tyske spørgsmål : Tyskland som Danmarks historiske problem ; I krigens og besættelsens skygge : problemer og danske interesser i forhold til Tyskland efter befrielsen i maj 1945 frem til 1949 ; Danmark og det nye Tyskland : den danske holdning i mindretalsspørgsmålet og til vesttysk genoprustning ; Fra problemfyldt naboskab til nyt partnerskab : Danmark og Vesttyskland som politiske, militære og økonomiske partnere i NATO og EF ; Danmarks omgang med Den tyske Demokratiske Republik (DDR) frem til begyndelsen af 1960'erne ; Fra en slags de facto anerkendelse af Østtyskland til diplomatisk anerkendelse af DDR : Danmark og DDR 1960 til 1973 ; Fra to tyske stater til Tysklands genforening : dansk Tysklandspolitik fra 1973 frem til begyndelsen af 1990'erne ; Konklusion : Danmark og Tyskland i det nye Europa : status efter 50 års relationer under nye og forandrede betingelser


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. mar. 2005

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 31. mar. 2005

"En genforening er ikke i Danmarks interesse" udtalte Schlüter 1989 - en spontan lapsus, som på godt og ondt var meget sigende vedrørende danskernes traditionelle holdninger til den store nabo. Bogen behandler forholdet fra 1945 både til Vesttyskland, DDR og det genforenede Tyskland. Titlen er hentet fra en illegal brochure fra 1944, som allerede dengang fandt spørgsmålet centralt. Fremstillingen er for mig vel ordrig og noget omstændelig og kan en del steder især i starten virke ret løs i strukturen med mange gentagelser. Senere bliver fremstillingen lidt mere fast og kronologisk opbygget. Lammers er meget velunderbygget og lader citater fra aviser og politikere indgå i teksten, som på udmærket vis behandler stemning og holdninger både overordnet politisk og i den folkelige opinion. Han giver en god redegørelse for den indgroede danske mistillid til Tyskland og det gradvise sving i fjendebilledet mod Stalins Sovjet. Også mindretallene, Nato-problematikken og danskheden i Sydslesvig og de for det dansk-tyske forhold så væsentlige aftaler her behandles grundigt. En gedigen fremstilling, som støttes af en lang række noter og kilder. Bogen er uden illustrationer og vil kræve nogen forhåndsviden hos målgruppen af videregående historisk interesserede.


Kristeligt dagblad

d. 8. mar. 2005

af

af

Aage Trommer

d. 8. mar. 2005


1066

Årg. 35, nr. 4 (2005)

af

af

Per Øhrgaard

Årg. 35, nr. 4 (2005)