Bøger / skønlitteratur / roman

Hundens mor


Beskrivelse


En roman om en ældre græsk kvinde, der beretter om sin opvækst i det moderne Grækenlands brogede efterkrigstid med besættelse, borgerkrig og fattigdom. Den hårde skæbne er måske grunden til, at hun pynter på sin historie, så fortællingen får flere lag.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2018

af

af

Kent Skov

d. 23. okt. 2018

Sjov og anderledes roman fra Grækenland om tiden under besættelsen og frem fortalt med humor. For interesserede i romaner fra andre europæiske lande.

Pavlos Matesis' roman betragtes som en nygræsk klassiker, der udkom i 1990 og er oversat til mange sprog. Den historiske baggrund for handlingen er den tysk-italienske besættelsestid, efterkrigstiden og borgerkrigen. Fortælleren, Rurarú, er en ældre kvinde, der bor hos sin mor og i jeg-form ser tilbage på sit liv. Det repræsenterer en livshistorie, som hun erindrer den fra opvæksten i det hårde liv med sult og savn i en fattig provinsby. Men noget er på spil. Vores fortæller er ikke troværdig. Rurarú hedder Rubini og hun dramatiserer og forskønner begivenhederne. Rurarú er hendes "kunstnernavn" og hun er en fantast. Hun har nok ikke været en smuk skuespillerinde, men en mere ordinært udseende statist osv., og det giver selvfølgelig fortællingen en særlig dimension.

Fortælleteknisk er der tale om en noget særlig historie, hvor læseren hen ad vejen ikke helt kan stole på fortælleren og hovedpersonen. Umiddelbart fortælles de på mange måder dramatiske begivenheder lidt kynisk eller naivistisk og detaljer omkring hovedpersonen fylder uforholdsmæssigt meget, mens andre "vigtige" ting nedtones. Det giver beretningen en særlig barok humor og selve romanen flere lag og et ganske stærkt udtryk.

En anden græsk roman om efterkrigstiden er Patatzis' Sørgemarchen.