Bøger / faglitteratur til børn

Hos Dani-folket i Ny Guinea


Beskrivelse


Dani-folket lever uberørt af den øvrige verdens udvikling. Om en dansk families møde med stammen og dens mange gamle skikke og traditioner. Mange farvefotos.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 1999

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 4. feb. 1999

Billedbog skrevet af antropolog der med familie besøgte det isolerede folk på Ny Guinea. Bogen beskriver dels familiens møde med en kultur ganske fjern fra den danske, og dels i miniformat en antropologisk beskrivelse af folket, dets kultur og hverdag. Fortælleperspektivet er ved bogens begyndelse på forfatterens døtre, Pil og Laura på syv og fire år, og flyttes da der fortælles om kvinderoller, arbejdet på markerne, skikke, markedsplads, mad og fest, men også den politiske virkelighed fra det omgivende samfund, indtil afrejsen fra Balemidalen hvor synsvinklen flyttes tilbage på døtrene som identifikationsfigurer. Bogen virker klogt disponeret. Til oplæsning for børn fra 7 år, der vil nyde "opdagelsesrejsen" fortalt i et fint let glidende sprog og fint skifter mellem det hyggeligt beskrivende og saglige. Bogen kan læses af børn fra 11-12 år, der dog nok ikke vil være særlig interesserede. Bogen er illustreret med en række gode farvefotos i vekslende størrelser. Billederne er stort set alle velkomponerede, skarpe og fint beskårne. Vi har ikke noget om emnet i forvejen.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 1999

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 4. feb. 1999

Billedfagbog der fortæller om forfattererns besøg med mand og to mindre børn hos Dani-folket på Ny Guinea. Læseren følger Dani-folket i hverdagen, på arbejde og marked, og hovedvægten lægges på stammens forberedelse og afholdelse af en stor fest til ære for de danske gæster. Bogen giver et indblik i en totalt anderledes verden, kultur og livsrytme. Hvert opslag deles ligeligt mellem tekst og fotos, hvoraf en del er arrangerede og opstillede, og bogen har desuden i tekst og billedvalg et noget privat præg. Tekst og billeder supplerer hinanden fint, og teksten er skrevet i et enkelt og forståeligt sprog tilpasset oplæsning for målgruppen. Bogens tilgang til emnet er ret overordnet og beskrivende, og målgruppens elever i grundskolens yngre klasser kan have svært ved at finde personer, de kan identificere sig med og dermed engagere sig i emnet. Bogen sætter sig mellem to stole, da den både vil give kvalificeret faglig indsigt med målgruppe i 5.-7. klasse og samtidig tekst- og handlingsmæssigt sigte mod de noget yngre billedfagbogslæsere.