Bøger / faglitteratur

Historien om det hele : fortællinger om magi og videnskab


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Syv fortællinger om videnskabens historiske forhold til det, der ligger udenfor den.

Indhold

Videnskabelige undersøgelser (Om Darwin ; Om mennesker og hjernen ; Om intelligent design ; Haiti) ; Naturvidenskabens begrænsninger (Om livets opståen ; Om behovet for noget andet end rationalisme ; Om menneskets enestående eksistens ; Om Big Foot og hobitter ; Lad os tale mørkt) ; Kritik af videnskabens selvforståelse (Om at tro at vi ved alt ; Om det vi ikke kan se ; Om negative beviser ; Animisme og The Big Bang) ; Videnskabens rolle i samfundet (Om at forstå verden ; Om naturvidenskabens rolle ; Fortællingen) ; Et låst verdenssyn (Om naturvidenskabens låste verdenssyn ; Om videnskaben som religion ; Om videnskabens eventyr ; Papua) ; Forsvar for tro (Om tro ; Om det overnaturlige ; Om det uopdagede ; Om forskellige steders sandheder ; Om ånder ; Om Sitting Bull ; Sommersolhverv) ; De sjældne folk (Om menneskets rejselyst ; Om gener og aboriginere ; Om hvorfor jeg fik Sitting Bulls hår ; Om at blive indianer ; Om overtro, etik og genbegravelser ; Om meningen med bogen ; Australien)


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2016

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 17. mar. 2016

Har naturvidenskab og spirituel tænkning noget med hinanden at gøre? Er der mulighed for en synergi i grænselandet? Bogens forfattere afsøger området fra hver sin position, og bogen vil interessere åbentsindede læsere fra begge lejre.

Willerslev er kendt som en betydende naturvidenskabsmand der, bl.a. pga. en fortid blandt pelsjægere, har en fornemmelse for spiritualitet. Han har her fundet sammen med forfatteren Kristian Leth, hvis baggrund er litteraturens og kunstens. Sammen har de diskuteret grænserne for den naturvidenskabelige verdensopfattelse. Bogen indeholder primært syv grupper af fortællinger, hvor Willerslev ad omveje nærmer sig en formulering af betydningen af at forstå det anderledes for at tolke det kendte. Hver gruppe af fortællinger afrundes af et afsnit, hvor Leth perspektiverer ud fra egne oplevelser og forståelse.

Bogen bæres af Willerslevs klart formulerede refleksioner, som kan føre til nye måder at tolke viden på, men som også kan sætte hans videnskabelige rygte på spil. Leths spirituelt baserede betragtninger supplerer, nogle gange med skarpe iagttagelser, men oftere med banaliteter. Det er en sammensat bog, som kan starte en værdifuld diskussion om vores verdensopfattelse, men som i sig selv kun tegner rammerne for et fremtidigt paradigmeskift.

Er der nogen? diskuterer området mellem naturvidenskab og teologi, men på et mere akademisk niveau.


litteratursiden.dk

d. 31. mar. 2016

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 31. mar. 2016

En fascinerende bog og et lidenskabeligt forsvar for et åbent og rummeligt verdenssyn, hvor magi og videnskab eksisterer side om side. Baseret på fire års løbende samtaler udforsker musiker og forfatt...


Politiken

d. 30. mar. 2016

af

af

Mikael Rothstein

d. 30. mar. 2016


Weekendavisen

d. 1. apr. 2016

af

af

Asker Hedegaard Boye

d. 1. apr. 2016