Bøger / faglitteratur

Hinkesten og Helgoland : en interviewfortælling om kvinder der var klassekammerater på Øresundsvejens Skole i 1950'erne


Beskrivelse


En beretning om 15 kvinders liv fra første skoledag i 1952 og frem til i dag. Selv om de ikke har haft kontakt siden begyndelsen af 1960'erne, har deres liv formet sig ret ens og skæbnebestemt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 18. sep. 2012

Interviewfortællingen om kvinder, der var klassekammerater på Øresundsvejens skole på Amager i København i 1950'erne, bliver en generationsfortælling, der primært vil interessere samme generation. Den bliver også en del af Amagerbros byhistorie og som sådan en del af lokalhistorien.

Anne-Grete Nicolaisen er født i 1945 på Amager, og hun fortæller i første halvdel af bogen om sin baggrund, opvækst, ungdom, ægtsekab og karriere. Med sig selv og sin generation som eksempel gør hun rede for kvindernes samfundsmæssige og sociale vilkår fortrinsvis fra 1950'erne og 1960'erne, men også kort om hvad der videre skete. I anden halvdel får de 15 skoleveninder hver deres stemme og fortæller om deres liv, værdier, valg, og hvad der formede dem. Vi er i et arbejderkvarter, og vilkårene var ret ens. Trods skilsmisser og modgang kan alle se tilbage på et godt almindeligt liv.

P. Øvig Knudsen gør i Min generation, 1997 lidt samme øvelse for en yngre generation. Derfra vor verden går, 2001 er skoleminder fra 1930'erne til i dag.

En positiv skildring af 15 kvinders liv fra en pigeklasse på Øresundsvejens Skole på Amager fra årgang 1945. Vi får indblik i anderledes opvækstvilkår med datidens normer, og hører også om det opbrud, der skete i samfundet med bl.a. nye muligheder for kvinderne, og som påvirkede alle. Der er de små skæve historier, og der trækkes paralleller til tiden, så det bliver et generations- og tidsportræt fra et arbejderkvarter, der vil interessere samme generation.