Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Helle for Helle


Beskrivelse


10-årige Helle synes, at forældrene bruger al deres tid på den handicappede lillesøster Nana. Helle søger tilflugt i en fantasiverden, og her får hun 3 gode venner.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 2002

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 14. nov. 2002

Forfatteren har tidligere skrevet et par romaner om usikre børn med problemer. Også denne roman , der kan læses fra ca. 10 år, behandler et væsentligt tema. Den viser, hvor ressourcekrævende det er for en famile at have et handicappet barn. Nana er udviklingshæmmet og har dårligt hjerte, og forældrene magter ikke at tage sig ordentligt af storesøster Helle. De stiller urealistisk store krav til hende, og da de fortier sandheden om Nanas operation, søger Helle tilflugt i en fantasiverden, markeret med anderledes typer. Her beviser hun sin ansvarsfølelse over for Nana, og her hjælper 3 børn hende med at få større selvtillid. Også Pippi Langstrømpe hjælper med gode råd, samtidig med at hun tilfører bogen en egen, robust humor. Forfatteren har sørget for spænding i fantasiverdenen ved at lade Nana blive borte og sende de 4 venner ud på en lang eftersøgning. Bogens stærke side er den engagerede beskrivelse af Helles følelser og tanker i begge verdener. Fantasidelen er dog ikke helt lydefri. Det er lidt for meget af det gode at lade de tre venner være gadebørn. Desuden virker det ulogisk at lade fantasiverdenen fortsætte, når dens funktion i bogen er slut, og forældrene er blevet opmærksomme på Helles problemer.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 2002

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 14. nov. 2002

Helle har en udviklingshæmmet lillesøster med hjerteproblemer, hvilket forældrene holder skjult for Helle i misforstået omsorg. Uvisheden driver Helle til at opfinde et fristed, et helle, hvor verden ikke just er mere ukompliceret, men hvor man ikke er alene og hvor man kan låne selvtillid og mod fra selveste Pippi Langstrømpe. Den virkelige verden er fuld af angst og mavepine, mens fantasiverdenen er det sted, hvor man tør være sig selv blandt venner og stadig er god nok. Størstedelen af bogen foregår her, og fantasien bliver til sidst så troværdig, at man som læser skal holde tungen lige i munden for at holde styr på niveauerne. Tekstens store typer som skifter mellem normal og kursiveret er indimellem det sikreste holdepunkt. Fantasien er både et værn mod uvisheden, men også et sted, hvor man kan redde sin lillesøster fra det ukendte. Personerne kæmper hver deres indre kamp som i forfatterens andre bøger Louise(02) og Jakob(01). Også denne gang socialrealisme, dog tilført lidt mystik og en usynlig ven fra børnebøgernes verden. En velskrevet, stilfærdig roman med sans for børns følelsesliv og stille eksistenser. Bogen oser af oplagt analysestof til mellemtrinnet og kan anvendes både hertil, samt til selvlæsning fra 10 år.


Politiken

d. 14. dec. 2002

af

af

Steffen Larsen (f. 1943)

d. 14. dec. 2002


Udvikling / Socialt Lederforum

2003, nr. 1

af

af

Hans Christian Hansen

2003, nr. 1