Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

H.C. Andersens eventyr : et udvalg


Beskrivelse


Den grimme ælling, Den standhaftige tinsoldat, Fyrtøjet, Grantræet, Kejserens nye klæder, Klods-Hans, Nattergalen, Prinsessen på ærten, Svinedrengen, Tommelise.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2011

af

af

Susanne Dahl Jensen

d. 3. mar. 2011

Samling med 30 af H.C. Andersens eventyr udvalgt og illustreret af Ib Spang Olsen. Egnet til højtlæsning for børn fra 5 år. Glad rød forside med illustrators egne illustrationer, der signalerer hyggestund med oplæsning.

Ib Spang Olsen har udvalgt 30 af H.C. Andersens mest kendte eventyr ledsaget af hans egne varme, eventyrlige illustrationer. Der er bl.a. Tommelise, Prinsessen på ærten, Fyrtøjet og 27 andre eventyr, der er trykt i en flot stor udgave med en rød forside prydet af Klodshans og flere andre af figurerne fra de gamle eventyr. Der er en helsidet illustration for hvert eventyr og en illustration for hvert opslag. Der er ikke ændret på sproget eller længden af eventyrene. Men de fremstår mere læsbare og appetitlige med anden og større typografi.

En mere friskt udseende samling af de kendte H.C. Andersen eventyr, hvor Ib Spang Olsens flot illustrerede forside klart hjælper denne udgave på vej. De fleste af eventyrene er også tidligere kommet i flere forskellige billedbogsudgaver bl.a. også med Ib Spang Olsens illustrationer.

Flot udstyret H.C. Andersen samling, der bestemt kan anbefales til hylden med højtlæsning og ikke kun, hvis der er behov for en ny og mere frisk udseende udgave. Er man tilhænger af Ib Spang Olsens varme, eventyrlige illustrationer, der i stregen passer godt til de gode, gamle eventyr, bliver man ikke snydt i denne samling.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

11 H. C. Andersen-eventyr med tegninger af Lisbeth Zwerger, som er en spændende og original H. C. Andersen-illustrator. Udvalget spænder vidt, lige fra nogle af de mest populære ogbørnerettede (Tommelise, Fyrtøjet, Svinedrengen, Kejserens nye klæder, Prinsessen på ærten, Nattergalen, Den lille pige med svovlstikkerne og Ole Lukøje) til nogle af de lidt mindre kendte (De smågrønne, Den uartige dreng og Springfyrene). Med så mange eventyr samlet i en bog er der naturligvis kun blevet plads til et vist antal illustrationer (fra 1 til 7 pr. eventyr). Men billedernebryder tekstopslagene og skaber en flot visuel oplevelse og føjer en ekstra dimension til historierne. Lisbeth Zwergers eventyrbilleder er raffinerede og særprægede i smukt afstemte farver. Hendeskarakteristiske, lidt spidse streg har noget forfinet over sig, som harmonerer med den H. C. Andersenske eventyrtone. Især passer billedstilen til de historier, som udspiller sig i lidt merefremmedartede kulisser, f.eks.Nattergalen og Kejserens nye klæder. Illustrationerne til Tommelise, Svinedrengen og Nattergalen er 'genbrugsbilleder' udvalgt fra billedbogsudgaverne, blot i et lidtbeskåret format. Bl.a. dette forringer bogens nyhedsværdi, men det er en flot udstyret eventyrbog trykt på kraftigt, blankt papir. Den kan bruges på linje med Børnenes H. C. Andersen, illustreretaf Svend Otto.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 1999

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 8. dec. 1999

17 af H.C. Andersens mest kendte eventyr i en solid og velillustreret bog. Skolebiblioteket har mange forskellige udgivelser af H.C. Andersens dejlige eventyr – ingen nævnt ingen glemt, men der er altid bud efter vores nationaldigter. I denne nye samling er de fleste af de mest benyttede eventyr med. Lis-Eva Klausbøls illustrationer er detaljerede og loyale over for teksten. Sproget er stort set uændret i forhold til f.eks. udvalget af Hans Brix fra 1938 – dog tilpasset nutidig retstavning. Teksten er sat i to spalter i en behagelig typografi. Bogen kan højtlæses fra 1. til 10. klasse – med forskellig indfaldsvinkel. Teksten kan selvlæses fra 4.-5. klasse og benyttes i danskundervisningen til et tema om eventyr/kunsteventyr eller om H.C. Andersen. Illustratoren kendes fra bl.a. Nede i fru Hansens kælder – og andre børnerim (1994) og Slagter Diskensmæk og andre børnerim (1997).


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 1999

af

af

Elin Søborg

d. 8. dec. 1999

Her udgives 17 af H.C. Andersens kendteste eventyr samt en lille historie omkring og teksten til "Danse, danse dukke min!" i uforkortet udgave og med illustrationer af Lis-Eva Klausbøll, der i en omhyggelig halvfed tuschstreg og stærke farver giver et godt tidsbillede og en stemning af jovialitet og glade dyr. Teksten er sat i 2 spalter, og der er 1-2 illustrationer pr. eventyr. Omfanget svarer til Carlsens udgave fra 1998 med illustrationer af Svend Otto S., men der er kun ganske lidt overlapning i udvalget af eventyr. Disse eventyrudgaver, der på grund af et indbydende layout er lettere at gå til end de større, er populære til oplæsning for den aldersgruppe, der er ved at vokse fra billedbogsudgaverne, og kan trods den ikke ganske lette tekst formidles til børn fra ca. 5 år. Selvlæsning først fra omkring 11 år. Nærmest billedbogsformat og indbydende forside med illustration fra Fyrtøjet.


Politiken

d. 24. nov. 2011

af

af

Steffen Larsen

d. 24. nov. 2011


Børn & unge

Årg. 23, nr. 11 (1992)

af

af

Elsa Gade

Årg. 23, nr. 11 (1992)