Bøger / skønlitteratur / roman

Gyldholm


Beskrivelse


Skildring af herregårdsarbejdernes usle kår på herregården Gyldholm i slutningen af 1800-tallet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Rydal

d. 18. dec. 2018

Romanen (skrevet 1902) om landproletaritet omkring århundredskiftet, centreret om daglejeren Per Holt, er en klassiker, som stadig kan bevæge, og som bør stå på alle biblioteker. Derfor er detstor skade, at denne udgave sandsynligvis er ubrugelig, men den minder i udstyr mistænkeligt om første bd. i GMTs serie af sociale klassikere, Aakjærs Vredens børn. Den købte vi på bibl., menglæden varede kort: efter et par udlån løse sider; reparation; efter endnu nogle udlån en håndfuld løse blade: kassation. Så jeg må desværre fraråde køb af denne udg. Den har ellers et pænt tryk,ordforklaring bagest. Samtidig udgives pædagogisk arbejds-mappe, Hans Jørn Christensen: Gyldholm. En montage. (81/13).


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 2017

af

af

Lotte Klemens Thomhave

d. 10. nov. 2017

Genudgivelse af Johan Skjoldborgs lille mesterværk af en roman om det hårde liv for husmændene på landet i 1800-tallet. For alle med interesse for historiske romaner og for dansk arbejderlitteratur, også for læsekredse.

Romanen skildrer livet for husmændene og deres koner på herregården Gyldholm i Danmark i 1800-tallet. Via en alvidende fortæller følger vi en gruppe mænd, mens de plover markerne, tærsker kornet og vandrer ad de "dybtslidte stier mellem husene og Gyldholm ladegård". Vi hører bl.a om Røde-Jens, Niels Røn og ikke mindst Per Holt. Der er også beskrivelser af maden i folkestuen, slagsmål, leg med pigerne og giftemål. Børnene breder sig som "følfod". En tragedie får Per Holt til at kæmpe for bedre vilkår for husmændene. Temaerne handler om fattigdom og undertrykkelse. Bogen er redigeret af Poul Erik Kristensen, som har erstattet de gamle stavemåder med nutidens, men har beholdt personernes tale i dialekt.

Romanen imponerer med sine malende beskrivelser af klasseskellene mellem kammerherren, bønder og husmænd. Kapitlerne er korte og fortalt i scener, så læseren kan se det hele for sig. Den gryende politiske bevidsthed hos Per Holt er beskrevet uden bombastiske slagord.

Henrik Pontoppidan har i Det forjættede landVadmelsfolk skildret politiske brydninger i 1880'ernes Danmark og Jeppe Aakjær skildrede hedebondens barske liv i Vadmelsfolk (Ved Johs. Nørregaard Frandsen)Henrik Pontoppidan har i Det forjættede land skildret politiske brydninger i 1880'ernes Danmark og Jeppe Aakjær skildrede hedebondens barske liv i (Ved Johs. Nørregaard Frandsen).


Land & folk

d. 2. apr. 1981

af

af

Villy Karlsson

d. 2. apr. 1981


Folkeskolen

årg 98. nr 27 (1981)

af

af

Sinne Hors

årg 98. nr 27 (1981)