Bøger / faglitteratur til børn

Guder og gudinder


Beskrivelse


En samling legender om kendte og ukendte guder og gudinder fra Mesopotamien, Egypten, Indien, Grækenland, Kina, Japan, Latinamerika, Nordamerika, Afrika og Australasien, bl.a. om Osiris, Hades, Loke, Thor og Drageguderne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 1996

af

af

Walther Knudsen

d. 8. jan. 1996

Bogen er det ene af to nye bind i serien Mysterier og Magi, hvilket må siges at være en lidt upræcis betegnelse for de to første bind, der fortæller om guder og helte. I kort form fortælles udvalgte gudemyter fra alverdens mytologier, geografisk ordnet, fra Mesopotamien til Stillehavsøerne. Om udvalgets karakter kan man måske slutte fra det, der fortælles fra den nordiske mytologi: Loke, Yduns æbler, Thor hos jætterne og Balders død. Mere end en mundsmag af lidt af hvert bliver det ikke til i denne bog. Myterne genfortælles som en række mere eller mindre fængende historier uden indbyggede tolkninger eller religionshistoriske sammenligninger. Der er ikke det store sammenfald med den nys udkomne Myter og sagn fra hele verden, som er tematisk ordnet. Bogen slutter med stikordsregister og litteraturliste, der viser at den, der vil læse mere om polynesiernes gudemyter, vil have svært ved at finde stof. Robert Ingpens illustrationer er teknisk set tilfredsstillende, men de er mere stemningsskabende end egentligt aktivt medfortællende. Og så ved han ikke, at Thors hammer har et kort skaft! Serietitlen kan måske lokke kunder i butikken, men blandt de 12 årige, som kan læse bogen er der erfaringsmæssigt ikke den helt store interesse for emnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 1996

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen (skole)

d. 8. jan. 1996

Med denne bog introduceres en ny serie, Mysterier og magi. Her er historier om kendte og meget lidt kendte guder og gudinder fra Mesopotamien, Egypten, Indien, Grækenland, Norden, Kina, Japan, Nord- og Sydamerika, Afrika, Australien og Stillehavet. Foruden fortællinger om gudernes spændende liv og levned, deres samspil med og indvirken på menneskenes liv er der en del kendte skabelsesmyter, men også nogle fra så eksotiske steder som fx Japan, Mesopotamien, Aztekerriget, Nordamerika (indianerne), Dahomey og Benin (Nigeria), Polynesien og Indonesien. Bogen fremtræder i et meget flot layout med mange smukke, farverige og ofte dramatiske illustrationer i meget varierende størrelser passet fint ind teksten og på rette sted. Det er en ret omfattende og ikke helt let tekst, og der er temmelig meget fremmedartet navnestof, men der er en mængde interessant og spændende stof at hente for selvlæsere fra 7. klasse til emner som fremmede religioner og mytologi i kristendomskundskab og dansk. Bagest i bogen findes en god litteraturliste - både til elever og voksne - og et fyldestgørende stikordsregister. Der er noget sammenfald i indhold med Shepherd: Myter og sagn fra hele verden (95/49), men lige så mange forskelligheder.



Informationer og udgaver