Bøger / faglitteratur

Gudenåens kulturhistorie


Beskrivelse


Om hvordan mennesket har levet ved og med Gudenåen fra de første jægere og fiskere kom og frem til i dag.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2012

af

af

Søren Møller

d. 24. apr. 2012

For lokalhistorikere, turister, studerende m.fl, som interesserer sig for de midtjyske egne, som Gudenåen gennemløber, fra Tørring i syd til Randers i nord.

Kulturhistorie er menneskenes samspil med de naturgivne forhold. Her beskrives landskabet omkring Gudenåen, erhverv, bebyggelse, transport, åen som administrativ grænse, dyrkelse af fortidens guder, turisme, kunstneres virke på egnen og naturgenopretning. Der inddrages mange gamle kilder og nyere undersøgelser. Fremstillingen er nem at forstå for alle. Der sluttes med litteraturliste med henvisning til 400 danske bøger og tidsskriftartikler. Meget rigt illustreret med mange velvalgte gamle og nye fotos, tegninger, malerier og landkort, som alle får fuld udfoldelse i bogens store format. Mange af illustrationerne har ikke før været trykt.

Der er skrevet meget om Gudenåen. I De ferske vandes kulturhistorie i Danmark, 2004 er Gudenåen i mindre omfang beskrevet som et af mange eksempler. Gudenåen, 1991 beskriver åen allround, men i meget mindre omfang. Ole Kofoed-Olsens Oplevelser langs Gudenåen, fra 2000, er også en lille allround sag. I Bent Rasmussens Gudenåen - et sølvbånd mod havet, 2000, fortælles også meget om egnen, oplevet på en personlig måde. Derudover findes der bøger om delemner for bl.a. lystfiskere som Steen Ulnits: Gudenåen : Danmarks bedste laksevand, 2005.

Det hidtil største værk om Gudenåen, der beskriver menneskets liv omkring åen, fra de første indvandrere kom til landet til i dag.


Politiken

d. 23. juni 2012

af

af

Rune Engelbreth Larsen

d. 23. juni 2012