Bøger / faglitteratur

Gud, menneske, kosmos : om idéhistorie


Beskrivelse


Forfatteren introducerer faget idehistorie og forklarer, hvilke generelle metoder og emner det bør beskæftige sig med. I anden del fortæller han om sine personlige holdninger til idehistorie med fokus på principielle betragtninger om ideerne: Gud, menneske og kosmos.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Kirsten Katholm

2008

Fagbog for gynnasieelever, universitetsstuderende og andre med interesse for idehistorie.

Første del i bogen "Hvad er idehistorie" er et programskrift med argumenter for oprettelsen af idehistorie som en akademisk disciplin på et dansk universitet. Sløk giver en introduktion til idehistorie og forklarer, hvilke generelle metoder og emner forskningen indenfor dette fag bør beskæftige sig med. I anden del "Fylde eller tomhed" belyser han sine egne personlige holdninger til idehistorie. Han fokuserer på en række principielle betragtninger som idehistoriker i henhold til ideerne: Gud, menneske og kosmos.

Sløk udgav i 1968 to mindre bøger om idehistorie Hvad er idehistorie og Fylde eller tomhed. Denne bog er en samlet udgivelse af disse bøger, som har været udsolgt i mange år. Ifølge denne bogs efterskrift er kun de to oprindelige forord udeladt, fordi de var meget knyttet til tiden. De udgivelseshistoriske oplysninger er skrevet ind i efterskriften til den nye udgave. I 1962 var Sløk med til at udgive De europæiske ideers historie, som er genudgivet flere gange.

Bogen udgør et væsentligt værk i Sløks forfatterskab, og han forstår både sprogligt og emnemæssigt at formidle et vanskeligt stof. Meget relevant at disse to klassikere om idehistorie er blevet genudgivet i en tid, hvor litteratur om idehistorie igen efterspørges.


Weekendavisen

d. 8. feb. 2008

af

af

Niels Højlund

d. 8. feb. 2008


Berlingske tidende

d. 15. mar. 2008

af

af

Søren E. Jensen

d. 15. mar. 2008


Kristeligt dagblad

d. 15. mar. 2008

af

af

Asger Brandt

d. 15. mar. 2008


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 6 (2008)

af

af

Jens Jørgen Kjærgaard

Årg. 154, nr. 6 (2008)