Bøger / faglitteratur

Gud er blå : de nye religiøse bevægelser


Beskrivelse


Religionssociologisk gennemgang af nogle af de største og mest karakteristiske nye religioner og religiøse bevægelser i den vestlige verden.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Gudrun Lau Bjerno

d. 19. dec. 2018

Bogen sigte er at skildre de nye religiøse bevægelser som et religionshistorisk fænomen og dermed anskuet udfra den videnskabelige religionsforsknings principper. Specielt behandles: Iskcon (Krishna-bevægelsen), TM, Scientology og Unification Church (Tongil). Bevægelserne sættes i forhold til deres hovedtradition (her: hinduisme og kristendom) og til hinanden (afvigelser/ligheder). Der ses desuden på deres mytologi, ritualer og medlemsskare (kernemedlemmer/sympatisører). Da den offentlige holdning til disse bevægelser generelt er præget af frygt og fordomme, gør Mikael Rothstein en del ud af at behandle kritikpunkterne: det økonomiske og politiske engagement og lederskikkelserne. Både fra kristne grupperinger og pressens side har der været beskyldninger fremme om hjernevask af nye medlemmer, selv om religionsociologer og psykologer ikke har fundet det påvist - og MR afviser da også disse påstande! Der ses også på modforanstaltningerne: kidnapninger og 'deprogrammering'. Bogen ervelskrevet og tilgængelig trods sit høje faglige niveau. Mange ord og begreber forklares, og bagest i bogen er der en fyldig litteraturliste. De nye religiøse bevægelser behandles grundigt og fair. En god og veldokumenteret bog om et populært emne. Titlen Gud er blå henviser til Iskcon: i sin oprindelige fremtrædelsesform var Krishna blå som himlen før monsunregnen - og han fremstilles således på mange billeder.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 1997

af

af

Martin Hjelmborg

d. 11. feb. 1997

Denne udgave er udvidet og ajourført sammenlignet med den forrige udgave (3. udgave, 1993). Bl.a. et nyt afsnit om voldelige nye religiøse sekter (fx om sekten, der sprøjtede giftgas ud i Tokyo's undergrundsbane) og om en Elvis Presley-kult. Afsnittet om New Age er kraftigt udvidet og fænomenet forklaret i religionsvidenskabelig forstand. Desuden er religiøse sekter omkring UFO-fænomenet samt om religionsstifteren Sai-Baba beskrevet grundigere i udgaven her. Endvidere beskrives hvilke følger religionsstifterens død har på bevægelsen, angivet med eksempler. Iøvrigt er der i alle bogens kapitler indføjet ajourførte, statistiske oplysninger til støtte for forfatterens argumenter. Desuden beskrives de nyreligiøse bevægelsers tiltag mod den overvejende fjendtlige omverden (bl.a. et tidsskrift). 3. udgave er dog stadig fuldt anvendelig, idet dens oplysninger ikke er ændrede, blot udvidede og ajourførte.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Lau Bjerno

d. 18. dec. 2018

Bogens sigte er at skildre de nye religiøse bevægelser som et religionshistorisk fænomen og dermed anskuet udfra den videnskabelige religionsforsknings principper. Specielt behandles: Iskcon(Krishna-bevægelsen), TM, Scientology og Unification Church (Tongil). Bevægelserne sættes i forhold til deres hovedtradition (her: hinduisme og kristendom) og til hinanden (afvigelser/ ligheder).Der ses desuden på deres mytologi, ritualer og medlemsskare (kememedlemmer/ sympatisører). Da den offentlige holdning til disse bevægelser generelt er præget af frygt og fordomme, gør MikaelRothstein en del ud af at behandle kritikpunkterne: det økonomiske og politiske engagement og lederskikkelserne. Både fra kristne grupperinger og pressens side har der været beskyldninger fremme omhjernevask af nye medlemmer, selv om religionsociologer og psykologer ikke har fundet det påvist - og MR afviser da også disse påstande! Der ses også på modforanstaltningerne: kidnapninger og'deprogrammering'. Bogen ervelskrevet og tilgængelig trods sit høje faglige niveau. Mange ord og begreber forklares, og bagest i bogen er der en fyldig litteraturliste. De nye religiøse bevægelserbehandles grundigt og fair. En god og veldokumenteret bog om et populært emne. Titlen Gud er blå henviser til Iskcon: i sin oprindelige fremtrædelsesform var Krishna blå som himlen før monsunregnen- og han fremsti lies således på mange billeder.


Berlingske tidende

d. 8. mar. 1991

af

af

Jens Glebe-Møller

d. 8. mar. 1991


Weekendavisen

d. 8. mar. 1991

af

af

Johannes Værge

d. 8. mar. 1991


Antropologi

Nr. 23 (1991)

af

af

Inger Sjørslev

Nr. 23 (1991)


Chaos

Nr. 15 (1991)

af

af

Tore Ahlbäck

Nr. 15 (1991)


Information

d. 8. apr. 1991

af

af

Niels Henrik Gregersen

d. 8. apr. 1991


Kristeligt dagblad

d. 4. apr. 1991

af

af

Mikael Holt

d. 4. apr. 1991


Politiken

d. 18. juni 1991

af

af

Lone Fatum

d. 18. juni 1991


Det fri aktuelt

d. 8. mar. 1991

af

af

Erik Meier Carlsen

d. 8. mar. 1991


Religionsvidenskabeligt tidsskrift

Nr. 20 (1992)

af

af

Margit Warburg

Nr. 20 (1992)