Bøger / faglitteratur / erindringer

Grønland retur


Beskrivelse


Forfatteren beretter om sit liv og virke som håndværker på Grønland fra 1957 til 2007 og om de forandringer det grønlandske samfund har gennemgået i den periode.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juni 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 14. juni 2013

Kan formidles bredt blandt læsere af biografier, og selvfølgelig især for dem, som gerne læser om Grønland.

Erindringsbog om Jørgen Røndes liv og virke i Grønland. Han kommer til Grønland i 1959, da han underskriver en kontrakt med GTO (Grønlands Tekniske Organisation) som elektriker. Bogens kronologiske biografiske tekst krydres hele bogen igennem af små digte som dette før afrejsen med M/S Disko: "Jeg ser mod det ukendte, håber på held/ men, - siger også frivilligt farvel/ til alt, hvad jeg kender - i hvert fald næsten. /Får mon succes i Det Vilde Vesten?". Udover det biografiske reflekterer forfatteren også interessant som førstehåndsvidne til den udviklingen, der er sket på godt og ondt i Grønland. Jørgen Rønde erindrer det Grønland han kom til i 1959 som en verden med livsglæde og et positivt syn på livet, selvom levealderen er lav og der er mange sygdomme. Alt det har ændret sig, da han rejser fra Grønland 2007, og måske ikke til det bedre? Det afsluttende digt lyder. "Hvor ender Grønland på længere sigt/ vil flere begynde at gøre sin pligt/ Bygger man Grønland på realisme/ eller fortsat på ukritisk optimisme?" Rønde har også skrevet Fritid i Frihed.

Andet biografisk om Grønland er fx Et langt liv på tværs af Finn Lynge og Min grønlandskrønike : oplevelser og betragtninger i perioden mellem kolonistyre og hjemmestyre af Kristian Lauritsen.

Fin lille biografi med fokus på et liv i Grønland. Lånere på de fleste biblioteker.



Informationer og udgaver