Gå til indholdGrethe Bartram : fra kommunist til gestapoagent


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

199 sider: ill.

Udgivet

2010

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Om Grethe Bartram (f. 1924), der som gestapoagenten Thora angav familie, nære venner og gamle kammerater fra sit eget kommunistiske miljø til nazisterne. Hun fik tilnavnet "storstikkeren fra Århus" og blev efter krigen dømt til døden for landsforræderi


Anmeldelser (7)


19. aug. 2010

Portræt af den kvindelige storstikker fra Århus Grethe Bartram. Til alle med interesse for emnet og til opgaver fra gymnasieniveau.

Hvorfor handlede Grethe Bartram som hun gjorde? Hvad fik en ung kvinde til at angive både familie, venner og bekendte i det kommunistiske modstandsmiljø til Gestapo? Det spørgsmål undersøger forfatteren gennem en redegørelse for Grethe Bartrams opvækst, sociale kår og psykologiske profil, tegnet af både hende selv men især af de mennesker, der kendte hende. Samtidig får vi et nærbillede af det miljø hun opererede i, modstandsmiljøet i Århus og kampen mellem modstandsfolkene og den tyske besættelsesmagt. Bogen er grundigt researchet og spækket med dokumentation, både i form af kildehenvisninger og et omfattende billedmateriale fra forskellige arkiver. Vi får mange baggrundsoplysninger om tiden og personerne omkring Grethe Bartram, på trods af den informationsmættede stil, bliver læsningen aldrig tung. Dette skyldes det lette layout med mange billedkilder og forfatterens personlige engagement, der er tilpas afbalanceret i forhold til de historiske facts og virker smittende på læseren.

John T. Lauridsens bog Over stregen - under besættelsen, 2007, rummer et kortere afsnit af Henrik Skov Kristensen om Grethe Bartram.

Interessant historisk, psykologisk studie i en fascinerende og foruroligende menneskenatur, de færreste af os kan sætte os ind i. Under forfatterens kyndige og engagerede behandling, bliver det historiske stof levende for læseren.

Lektørudtalelse

Af

Laura Michelsen

Politiken

Af

Edel Hildebrandt

d. 23. sep. 2010

Jyllands-posten

Af

Flemming Østergaard

d. 22. sep. 2010

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 10. sep. 2010

Weekendavisen

Af

Arne Hardis

d. 27. aug. 2010

Kristeligt dagblad

Af

Aage Trommer

d. 16. sep. 2010

Militærhistorie

Af

Claus Bundgaard Christensen

2011, nr. 2


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2011

Bog

2010