Bøger / faglitteratur til børn

Grav efter spor


Beskrivelse


Om hvordan arkæologiske udgravninger og fund kan fortælle noget om hvordan mennesker levede i oldtiden. Bl.a. om grave og ofringer, bygninger, mad, klædedragter, våben og værktøj.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2001

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 25. okt. 2001

Grav efter spor er en fremragende indføring i arkæologi for børn. Der er store mængder viden at hente, hvis man interesserer sig oldsager og fortidsminder - eller hvis man blot er nysgerrig efter at vide, hvor fra man ved så meget om historien. Bogen forklarer, hvad arkæologens arbejde i det hele taget går ud på og giver et indblik i de mest almindelige udgravningsmetoder. Derefter følger en række afsnit, som er opdelt efter emner som: gravpladser, legetøj, mad, klædedragt, våben, billeder og lignende. Disse afsnit giver indblik i den omfattende viden, man kan indsamle om hele menneskelivet gennem undersøgelse af ganske små detaljer - og det forklares godt, hvordan man kan drage disse slutninger. Bogen er grundigt gennemillustreret med livlige stregtegninger og fotos i en frisk kombination. Meget indbydende - hvis ikke lige det var for en usædvanlig lille og læseuvenlig sats. Det er synd, at så lækker layout og så godt, lettilgængeligt sprog skal generes af så små bogstaver. Der er masser af oplysninger at hente, og bogen rundes af med gode, overskuelige afsnit om dateringsmetoder og præcisering af oldtidens tidsperioder. Aldeles oplagt materiale til historieundervisningen på 4.-6. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2001

af

af

Lars Larsen

d. 25. okt. 2001

Efter et par romaner, senest Bang! Du er død, (01/41), har forfatteren kastet sig over arkæologien. Det er der kommet en indbydende og varieret bog ud af. Indholdet er ordnet i 3 hovedgrupper. Først 10 sider om hvad man kan finde i jorden og hvordan det er havnet der. Hvordan udgravninger kan foregå og hvad der bliver udgravet. Herefter 18 sider om hvad fundene fortæller om livet i oldtiden. Undervejs er der opskrifter på oldtidsmad og anvisning på en bronzealderfrisure. Til sidst 14 sider om skeletter og mosefund, musikinstrumenter, fund der fortæller om religiøse skikke, helleristninger og vikingeruner samt fund der dokumenterer vikingernes lange togter og endelig lidt om våbenfremstilling og borganlæg. Bogen slutter med oplysninger om arkæologiske jordprøver, radarmålinger og flyfotos. Der er noget om dateringsmetoder og til slut en gennemgang af oldtidens perioder. Der er hverken indholdsfortegnelse eller register, så bogen egner sig ikke til opslag. Sproget er engageret og underholdende og stilen kortfattet og faktamættet. Erika Kovanens muntre tegninger supplerer og uddyber teksten. Der ingen bøger, som ligner denne og den kan fint supplere børnebibliotekernes øvrige bøger om oldtiden. En god bog til interesserede læsere fra 10 år.



Informationer og udgaver