Bøger / faglitteratur til børn

Gombrichs verdenshistorie


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Der var engang ; Alle tiders største opfindere ; Landet ved Nilen ; Søndag, mandag ; Den ene gud ; D.U. K.A.N. L.Æ.S.E. ; Helte og deres våben ; En ulige kamp ; To små byer i et lille land ; Den oplyste og hans land ; Et stort folks store lærer ; Det største eventyr ; Nye krigere og nye kampe ; En fjende af historien ; Den vestlige verdens herskere ; Det glade budskab ; Livet i Romerriget og ved dets grænser ; Uvejret ; Stjernenatten begynder ; Der er ingen gud uden Allah, og Muhammed er hans profet ; En erobrer, der også kunne herske ; En kamp om herredømmet over kristenheden ; Ridderlige riddere ; Kejser i riddertiden ; Om byerne og deres borgere ; En ny tid ; En ny verden ; En ny tro ; Den kæmpende kirke ; En skrækkelig tid ; En lykkelig og en ulykkelig konge ; Hvad der i mellemtiden skete i Østeuropa ; Den virkelig nye tid ; Voldelig omvæltning ; Den sidste erobrer ; Menneske og maskine ; Hinsides havene ; To nye riger i Europa ; Om fordelingen af Jorden ; Det lille stykke verdenshistorie, jeg selv har oplevet - et tilbageblik


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2007

af

af

Hans Michelsen

d. 2. maj 2007

I 40 kapitler genfortælles verdens historie i kort form. Bogen er skrevet og henvendt til børn og unge, hvad der dog ikke skal forhindre voksne i at læse med.

Kronologisk fremadskridende fortæller forfatteren verdens historie fra oldtiden til sin egen tid. Han trækker nogle meget lange linier op og giver sig undervejs tid til at diskutere med læseren, som han forestiller sig er et ungt menneske. Bogen er oprindelig skrevet på tysk i 1936, og da bogen så skulle oversættes til engelsk skrev forfatteren et ekstra afsnit om tiden efter 1. verdenskrig. Forfatteren (1909-2001) er kunsthistoriker og bedst kendt som forfatter af Kunstens historie, 1950. (6.rev. danske udgave 2002). De glimrende illustrationer, hvor et enkelt individ opsøger historien, er udført af en kunstner, der skiftevis kaldes Hanne og Helle Vibeke Jensen; det sidste er det rigtige.

Der ses ingen andre et-binds verdenshistorier skrevet for unge i fortællende form.

Da den ikke er tynget af mange årstal og faktaopregninger er bogen velegnet til lystlæsning og en førstehåndsorientering. Især den ældre del af verdenshistorien forekommer bedst gennemarbejdet og bedst fortalt, men det lykkes at trække linjerne helt op til nutiden også med en appel til unge om, hvad de skal lære af historien. Forfatterens håb er, at vi trods alt kan håbe på en bedre fremtid (end de mange krige, ødelæggelser og katastrofer i tiden forud). Det er svært at vide om den trods alt gamle bog har appel til unge læsere, der muligvis hellere vil slå op i Wikipedia, men i denne bog får de en anderledes læseoplevelse med.


Politiken

d. 9. juni 2007

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 9. juni 2007


Jyllands-posten

d. 7. juni 2007

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 7. juni 2007


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 175 (2007)

af

af

Kim Beck Danielsen

Nr. 175 (2007)