Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Gladiatorer


Beskrivelse


Om gladiatorernes liv og kampe og den betydning, de havde for samfundet i det antikke Rom.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2012

af

af

Jesper Holtoug

d. 13. sep. 2012

I den udmærkede fagbogsserie Tjek på historien udkommer her en bog om romerske gladiatorer, som udvider det spændende emne til også at beskrive den sammenhæng, som oldtidens "cirkus-krigere" indgik i. Forsiden, som ligner en gladiatorhjelm i solnedgang, sælger ikke bogen overbevisende, men selve emnet, det overskuelige omfang og de mange illustrationer, skal nok gøre bogen her interessant for læsere i 8-11 års alderen, ikke mindst drengene.

Bogen går ganske grundigt til værks. Den lægger op til egentlig gennemlæsning og er således ikke, som mange andre nutidige fagbøger, en "kigge-bladre-bog" over umiddelbart fængslende og dramatiske temaer. Grundigt, sammenhængende og fremadskridende sætter bogen gladiatorbegrebet ind i sammenhæng med hele Romerrigets historie, hvilket lykkes godt og er bogens styrke. Desuden perspektiveres gladiatorbegrebet ved sammenligning med nutidig underholdning som boksning og tyrefægtning. Sproget stiller krav - men det gør hele forståelsen af emnet også. Illustrationerne varierer mellem fotos, stik og tegninger, samt et par unødvendigt pjattede vittighedslignende stregtegninger.

Gladiatorer behandles i mange fagbøger om Romerriget og desuden selvstændigt i fx den mindre seriøse: Fri mig for at blive romersk gladiator, 2000 og den anderledes vinklede: Kejsere og gladiatorer - og andre jobs i Romerriget også fra 2000.

Ret god, ret spændende og fagligt seriøs introduktion til gladiator-begrebet og til Romerrigets historie som sådan.