Bøger / faglitteratur

Gensyn med fremtiden : et essay om den nye verdensorden


Beskrivelse


Forfatteren konstaterer at Vesten i dag har mistet magt og nu må dele den med andre aktører: bl.a. Kina, Rusland og den muslimske verden. Forfatteren giver sine bud på hvordan vi skal forstå de fremmede kulturer, hvordan Vesten styrkes og hvordan vi undgår en global verdenskrig.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 27. sep. 2018

Vesten er truet udefra og indefra. Finder vi ikke snart vores plads i den nye verdensorden, og har vi ikke viljen til at styrke og revitalisere vores egen kultur, risikerer vi at gå under. For alle med interesse for samfundsforhold og kultur- og civilisationshistorie.

Kasper Støvring, f. 1973, er forfatter og flittig debattør. Hans tese i bogen er, at verden under den kolde krig var bipolær, bestemt af konflikten mellem Vesten og Sovjet. I få år efter murens fald var den unipolær med USA som den store hegemon. Mange troede derfor i 1990'erne naivt på Fukuyamas tese om, at historien var slut, og at Vestens værdier og liberaldemokratiske model nu ville blive udbredt på verdensplan. Ifølge Støvring er det fatalt, at vi i Vesten ikke har forstået, at verden har ændret sig, at den i dag er multipolær, præget af en rivalisering mellem civilisationer og kulturkredse. Mens Vesten har mistet sin appel og magt, har disse civilisationer vokset sig stærkere. Lande som Kina, Rusland og Tyrkiet følger med rette deres helt egen kulturelle kurs med autoritet, hierarki og kollektivisme som de bærende ideer. Og kun den stærkeste kultur vinder i længden.

Yderst interessant og højaktuel bog, der bl.a. ser Trump, Brexit og højrepopulismen som en mulig vej ud af Vestens krise. Desuden en god indføring i nationalkonservativ tænkning.

Støvring er bl.a. inspireret af Niall Fergusons CivilisationCivilisationernes sammenstød - mod en ny verdensorden og Huntingtons ernes sammenstød - mod en ny verdensordenStøvring er bl.a. inspireret af Niall Fergusons Civilisation og Huntingtons .


Point of view international [online]

d. 10. dec. 2018

af

af

Jonas M. Hoeck

d. 10. dec. 2018


Udenrigs

2018, nr. 3

af

af

Christian Hedegaard (f. 1992)

2018, nr. 3


Politiken

d. 29. sep. 2018

af

af

Marcus Rubin (f. 1970)

d. 29. sep. 2018


Kristeligt dagblad

d. 1. dec. 2018

af

af

Uffe Østergård

d. 1. dec. 2018


Weekendavisen

d. 12. okt. 2018

af

af

Johanne Thorup Dalgaard

d. 12. okt. 2018