Bøger / faglitteratur / kataloger (beholdningsbibliografi)

Gauguin : mesteren, monsteret og myten


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Eugène Henri Paul Gauguin (1848-1903) var både som kunstner og som person en spændende og kontroversiel skikkelse - både set gennem datidens og nutidens briller. Kunstnerbiografi til dem med akademisk interesse i kunsthistorien, mere specifikt modernismen og Paul Gauguin.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juni 2003

af

af

Lise Widding

d. 10. juni 2003

Det er i år 100 år siden, Paul Gauguin døde, og det markeres på Ny Carlsberg Glyptotek med en nyophængning af hans værker og med denne smukke bog. Flemming Friborg kalder den et essay for at understrege, at det ikke er en samlet fremstilling af Gauguins liv og værk. I stedet har han sat fokus på nogle aspekter omkring kunstneren og mennesket, fx Danmark i Gauguin-myten, hvor han tager udgangspunkt i værkerne i Glyptotekets samling. De i alt 45 arbejder omfatter malerier, træskærerarbejder og keramik fra hele Gauguins skabende periode, og samlingen er således repræsentativ for hans værk. At samlingen er så dækkende skyldes dels, at Gauguins danske kone Mette Gad forvaltede hans efterladte værk, dels at Glyptotekets direktør Helge Jacobsen (1882-1946) havde en speciel interesse for Gauguin og sørgede for, at der blev indkøbt væsentlige værker. Desuden testamenterede han sin egen værdifulde Gauguin-samling til museet. I bogens katalogdel er der stamoplysninger om hvert af de 45 værker, og de er alle afbildet i meget fine gengivelser. Udover billedet i sin helhed vises der i mange tilfælde et detaljeret udsnit i helsideformat.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2022

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 4. feb. 2022

Eugène Henri Paul Gauguin (1848-1903) var både som kunster og som person en spændende og kontroversiel skikkelse - både set gennem datidens og nutidens briller. Kunstnerbiografi til dem med akademisk interesse i kunsthistorien, mere specifikt modernismen og Paul Gauguin.

Bogen udfolder Gauguins levned. Den er, efter forord og introduktion, inddelt i tre dele opdelt efter årstal og en epilog. Disse dele er opdelt i et utal af mindre kapitler med titler som "Vejen fra Rouen" og "Dette er ikke et Tahitibillede." Bogens forfatter er kunsthistorikeren Flemming Friborg, der er i perioden fra 2002-2017 var direktør for Ny Carlsberg Glyptotek, som har en Gauguin-samling.

Kunsterbiografien er spækket med et omfattende billedmateriale og udgivelsen afsluttes med noter, litteraturliste og navneregister.Udgivelsens grundpræmis, at mesteren Gauguin og monstret Gauguin er to sider af samme sag, foldes fornemt ud via en række spændende nedslag. Det er skarpt skrevet, og man kommer tættere på både kunstneren, personen og den samtid og de strømninger, som Gauguin var en del af. Bogen er en akademisk udgivelse med meget tekst, men sproget er så godt, at den også kan fungere som "nybegynderes" indgang til den akademiske del af kunsthistorien.

I den fine Van Gogh, Gauguin, Bernard : dramaet i Arles beskrives det, hvorledes Gauguin arbejdede sammen med andre kunstnere.


Politiken

d. 16. jan. 2022

af

af

Peter Michael Hornung

d. 16. jan. 2022


Kristeligt dagblad

d. 28. jan. 2022

af

af

Lisbeth Bonde (f. 1956)

d. 28. jan. 2022


Berlingske tidende

d. 31. maj 2003

af

af

Eva Pohl

d. 31. maj 2003


Børsen

d. 11. aug. 2003

af

af

Bente Scavenius

d. 11. aug. 2003


Kunstmagasinet Janus

2022, nr. 1

af

af

Gitte Tandrup

2022, nr. 1