Bøger / skønlitteratur / dramatik

Gammel arbejder - socialdemokrat 1920-2010 : dialogroman


Beskrivelse


Skuespil. Per oplever på plejehjemmet sin 90 års fødselsdag, og benytter dagen til at genopleve sit lange arbejderliv med Socialdemokratiet som ståsted, og hans liv spejles og sættes i relief af de personer - levende som døde - der træder ind i dramaet som i et drømmespil med deres liv og standpunkter. 4 roller (2 mænd, 2 kvinder), 3 scener/locations.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 10. aug. 2010

Værket henvender sig primært til Ernst Bruun Olsens etablerede publikum - og til et publikum med interesse for moderne politisk teater.

Bruun Olsen kalder sit drama for en "dialog-roman", hvormed menes "en slags specielt fortællende teater". Per bor på plejehjem, han fylder 90 og benytter dagen til at se tilbage på sit lange arbejderliv som socialdemokrat. Plejersken Fru Andersen er den, han fortæller til, og ind i handlingen træder såvel Pers afdøde bror Poul som hans ligeledes afdøde kone Elly og datteren Rosa i en slags drømmespil, hvor levende og døde mødes. For Per blev Socialdemokratiet det ståsted, hvorfra han bl.a. ser arbejderkampen, den spanske borgerkrig og besættelsen af Danmark, med kapitalen og statens magtapparat som de store fjender. Poul engagerer sig bl.a. i den spanske borgerkrig og senere i modstandsbevægelsen i Danmark og sætter med sit mere radikale engagement Pers liv i relief. Kærligheden, den store sanselige kærlighed betyder meget i Pers liv ligesom musikken, og flere af dramaets scener har musical-karakter, bl.a. med citater fra Bruun Olsens egen Teenagerlove. Dramaet er en meget sikker gennemspilning af kendte Bruun Olsen tematikker, der her får en såvel politisk som menneskelig dimension igennem det indfølende og overbevisende portræt af Per på vanligt Bruun Olsen niveau.

Værket ligger med sin overbevisende gennemspilning af Bruun Olsens tematikker i fin forlængelse af det omfattende dramatiske forfatterskab og kan anvendes som forgængerne.

Et klart politisk udspil og et fint menneskeligt portræt af den trohjertede socialdemokrat Per, skrevet med Bruun Olsens sikre dramatiske hånd.