Bøger / faglitteratur / bibliografier

Fup, fejl og fordrejninger : bliv din egen detektor


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Men udgangspunkt i eksempler fra DR's program "Detektor" gives gode råd til, hvordan man kan gennemskue og kontrollere de mange tal, fakta og statistikker, der bruges i samfundsdebatten, og afsløre fejl, fordrejninger og løgn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 2014

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 21. okt. 2014

Fakta og tal indgår som en væsentlig del af samfundsdebatten, og det frister svage sjæle til misbrug. Faktatjek journalistik er derfor også blevet en del af det danske mediebillede.

Thomas Buch-Andersen og Mads Bøgh Johansen, nuværende og tidligere "Detektor"-vært, gennemgår her en række af de mange faktatjek, som "Detektor"-redaktionen har gennemført. Formålet er at vise, hvad det er for forskellige "metoder", der bruges til at fordreje kendsgerninger, og hvad man kan gøre som almindelig borger for at blive bedre til at gennemskue dem. De to forfattere giver endvidere en række personer, der har været eller er i mediernes søgelys, mulighed for at komme med generelle kommentarer.

Klart og enkelt gør de to forfattere rede for emnet. Bogen er fri for løftede pegefingre, og vil, kunne kvalificere læsere, lyttere  seereres indsigt i den politiske argumentations vilkår. Den er udstyret med en række humoristiske illustrationer, som understøtter teksten.

Bogen er den første, der tager afsæt i egentlig faktatjekjournalistik, men Dan Gardners Frygtens anatomi giver på et mere overordnet plan eksempler på, hvordan fordrejninger og fejlagtigt tolkede statistikker har medvirket til at skabe en skæv samfundsdebat.


Politiken

d. 8. feb. 2015

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 8. feb. 2015