Gå til indholdFuglene er i vinduet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

28 sider: ill.

Udgivet

2009

genre/form

novellerOriginaludgave

2009


Beskrivelse


Lyrisk monolog som i glidende overgange og bratte skift lader fuglenes, parforholdets og kærlighedens universer spejle sig i hinanden


Anmeldelser (2)


15. feb. 2010

Lyrisk monolog, som i kraft af sit stærke, enkle billedsprog vil kunne formidles til lånere der søger en længere, sammenhængende tekst til oplæsning eller dramatisk fremførelse.

Tomas Lagermand Lundmes lyriske monolog består af 31 nummererede tekster som tilsammen udgør et sammenhængende forløb. Fuglene, som der er så mange af i dansk lyrik, er i dette tilfælde ikke de vilde, men dem i buret i vinduet. Et stykke tæmmet natur, der er underlagt sine egne love, man som også i teksten kommer til at spejle forholdet mellem et jeg og et du: "-værelset, der er mit,/ og buret, der er deres/ bliver en ting,/ der finder en fortrolig verden/ på en gren/ eller under en dyne,/ her kan vi heldigvis le/ og græde,/ være frie/ og fanget,-". Parrets og fuglenes verden mixes i et foruroligende og alt andet end harmoniserende spil, ("rovdyr er de ikke,/det er vi"), der bevæger sig mellem frihed og bundethed, fortrolighed og fremmedhed, og mellem drift og død.

Forfatteren har udgivet en lang række bøger for voksne, unge og børn. Senest har han arbejdet med dramatik og hørespil - en form som tydeligvis har inspireret denne nye udgivelse, der er hans lyriske debut.

Det menneskelige og det dyriske billed- og betydningsunivers spejler konsekvent hinanden på en både lyrisk, underspillet og dramatisk pointeret måde i digtet/monologen.

Lektørudtalelse

Af

Jens Hjøllund

Weekendavisen

Af

Lars Bukdahl

d. 2. jul. 2010


Informationer og udgaver

Bog

2009