Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Frosten hjælper


Beskrivelse


Da Argair har fået sit navn, begynder han den lange tur tilbage til sit bosted. Undervejs tænker han tit på bondedatteren Draga.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Frosten hjælper er en forunderlig fortsættelse af Uden et navn og Den sovende dreng. I slutningen af bind 2 nåede drengen Paris og fik sit navn (Argair) af farbroderen. Målet var nået. Ogdog... der er bondepigen hjemme, der måske venter på ham. Dette bind skildrer hans farefulde rejse hjem, i kamp med og mod naturen. Om fristelser for at standse op hos folk af skovmårklanen, hanmøder undervejs. Det er stor natur- og menneskeoplevelse, fortalt i et sprog, som er enestående for en ungdomsbog, - langt fra dagligsproget, men smukt, rigt og krævende. Det er en fabel om et mødemellem to kulturer og om, hvordan den ene langsomt og sikkert er begyndt at integreres i den anden. Jægeren har ikke en chance i det fremstormende bondesamfund. Det er stor kunst. En ungdoms- ogvoksenbog. Lettere at gå til end de to første bind. Velegnet til bl.a. oplæsning i 7.-10. klasse. Den tids taber har nået sit mål i første omgang, men hvad så...???.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Denne 3. bog i serien om jemalderdrengen, der drog ud for at få et navn af sin farbror i det fjerne land, omhandler hans færd hjem til sin boplads, over bjerge og floder og gennem skove, inogle efterårs- og vintermåneder. Han klarer mange strabadser, møder andre mennesker, folk fra Skovmårsklanen, der har svigtet nogle af de gamle traditioner, og sågar mennesker fra bondefolket. Hantager ved lære af sine oplevelser, men bevarer sin integritet og vender tilbage og bortfører sin lattermilde bondedatter, der har ventet på ham. Synsvinklen er drengens, og hans stærkt sansedeoplevelser af naturen og mennesker på hans vej er skildret i et meget rigt og nuanceret sprog, lidt dvælende og omstændeligt med lange sætningskonstruktioner og overraskende ord og vendinger, dertvinger læseren til indlevelse og eftertanke. Universel i sin skildring af drengens stædige søgen efter identitet, af kultursammenstød og den næsten oversanselige naturindlevelse. En krævende, menrig læseoplevelse fra ca.13 år.


Det fri Aktuelt

d. 5. dec. 1989

af

af

Steffen Larsen

d. 5. dec. 1989


Jyllands-posten

d. 4. dec. 1989

af

af

Annelise Vestergaard

d. 4. dec. 1989


Politiken

d. 8. dec. 1989

af

af

Marianne Gade

d. 8. dec. 1989


Berlingske tidende

d. 20. mar. 1990

af

af

Dorthe Ravn

d. 20. mar. 1990


Plys

1989, nr 4

af

af

Gunnar Jakobsen

1989, nr 4