Bøger / faglitteratur

Frihedsrettigheder tur-retur? : om antiterrorlovgivningen : tid til eftertanke - grunde til revision


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Lovgivningen, dens tilblivelse og behovet for et eftersyn i eftertankens lys (Vagn Greve: Eftertankens fortrinlighed ; Lovgivning og praksis : den relevante lovgivning samt hidtidige terrorstraffesager (Louise Strømberg: Oversigt over antiterrorpakke I og II ; Trine Schultz: Danske terrorsager) ; Statsministerens positive holdning til en evaluering ; Retssikkerhedsfondens og CEPOS' korrespondance med statsministeren om en vurdering af hidtidige erfaringer angående terrorlovgivningen : mangel på statistik (Brev til statsministeren ; Svar fra statsministeren)) ; Almindelige betragtninger om risici ved indgreb i borgerlige rettigheder : hvorfor disse indgreb bør være så begrænsede som muligt (Eva Smith: Terrorbekæmpelse og demokrati ; Holger Kallehauge: Domstolskontrol : betragtninger over domstolenes prøvelsesmulighed i sager, hvor staten er part) ; Områder for evaluering og anbefalinger (Indgreb der rettes mod almenheden generelt og ikke mod mistænkte grupper eller personer (Niels Bertelsen: Datalogning og dens konsekvenser ; Erik Sevaldsen: Hvidvask af penge ; Ole Espersen: Om PET's ubetingede ret til dokumentudlevering ; Pernille Drost: Borgernes frie ret til viden) ; Indgreb der rettes mod bestemte grupper eller personer (Sysette Vinding Kruse: Den tiltaltes og hans forsvarers forringede retsstilling ; Thomas Elholm: Terrorlister - FN's og EU's sanktionslister ; Asger Thylstrup: Advokater i straffeprocessen med skjult identitet) ; Den begrænsede retlige og parlamentariske kontrol i Danmark med efterretningstjenesterne (Jacob Mchangama: Forslag til styrket kontrol))


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2010

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 13. okt. 2010

Politikere og andre som beskæftiger sig med retssikkerhed og lovgivning er bogens primære målgruppe.

Terrorangreb rundt om i verden har som konsekvens haft flere krav fra borgerne om både bedre beskyttelse og hurtigere straf. I Danmark er terrorlovgivningen ændret på en række punkter. Retssikkerhedsfonden, som blev stiftet i 2005 på baggrund af antiterrorlovgivningen, står bag denne antologi, som lægger op til en opsamling af de hidtidige erfaringer for derigennem at kunne vurdere, om man nærmer sig politistatsforhold i kampen mod terror, eller om den enkeltes retssikkerhed er overholdt. Der gennemgås en række terrorsager fra Danmark. Derudover rummer bogen nogle almene betragtninger om indgreb i borgerlige rettigheder krydret med eksempler på indgreb, der går til (eller overskrider) grænsen for det acceptable. De fleste af bogens 11 forfattere har en juridisk baggrund, en af undtagelserne er BF's formand, som skriver kort om borgernes frie ret til viden.

Terrorlovgivning og retssikkerhed er belyst i mange sammenhænge og på mange niveauer. Nærværende forholder sig specifikt til forholdet mellem grundlæggende retsprincipper og nødvendige indskrænkninger som følge af terrorudviklingen globalt.

En aktuel bog om hvordan man balancerer mellem befolkningens retssikkerhed og effektive foranstaltninger mod terror.


Jyllands-posten

d. 19. okt. 2010

af

af

Dennis Nørmark

d. 19. okt. 2010



Informationer og udgaver