Bøger / faglitteratur / interviews

Fremmed for altid?


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Roth

d. 18. dec. 2018

Forfatterne har lavet 20 interviews om det at være fremmed i Danmark. Det er flygtninge fra Somalia, Iran og Libanon og indvandrere fra Tyrkiet, Pakistan og Grækenland samt danskere, derudtaler sig om deres syn på det danske samfund og holdningen til indvandrere. Det er en meget blandet skare af personer der kommer til orde i de korte interviews, som også repræsenterer synspunkterfra debattens yderste poler. Bogen er med til at afdække myter om de etniske minoriteter, og giver en forståelse for, hvad de tænker og føler ved at være i Danmark. Alle de interviewede er voksne -mellem 16 og 70 år, og repræsenterer alle typer af fremmede. Gennemgående problem ved at være fremmed synes at være den følelseskulde eller ligegyldighed man mødes med fra danskernes side. Bogenhar s/h portrætter af de interviewede, et glimrende typografi og er sprogligt let at gå til, men på grund af formen, uden sammenstillende behandling, er den mest egnet i en formidlingssituation.Bogen kan bruges somkildeskrift til voksne læsere fra 15 år. Curt Lindstrøm har i 1992 udgivet en titel om samme emne Fremmedhad i Danmark? Forlaget har i år (94/35) udgivet en parallelinterviewbog om børn og unge - Dansk nok.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 18. dec. 2018

For nylig udkom på CDR-forlaget en række portrætter af unge indvandrere under titlen Dansk nok? Nu udgiver forlaget endnu en bog med samme tema og skåret over samme læst. Titlen er også dennegang et spørgsmål Fremmedfor altid? Der er interviews med 22 fremmede i alderen fra 16-70 år. Endvidere interviewes 3 danskere. Alle hårde meget forskellig baggrund. Artikelserien søger at afdække,hvad vi kræver af udlændinge i Danmark, og hvad de forventer af os. De mange personer og artiklernes ens opbygning gør bogen uoverskuelig og ensformig. Den ene af forfatterne Curt Lindstrøm ervelkendt på skolebiblioteket. Den anden kurderen Adil Erdem har et par skønlitterære titler bag sig. Bogen har sort/hvide portrætfotos af de fleste af personerne. Artikelsamlingen er for svær tilfolkeskolebrug. Måske kan dele af bogen bruges som debatoplæg på gymnasiet, HF eller i voksenundervisningen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen henvender sig til en bred vifte aflæsere i og uden for uddannelserne - for folkeskolens vedkommende til overbygningen. Dens formål er at formidle viden om indvandrere for at bryde noglefordomme og myter, og det forvalter den på bedste vis. Den er tilrettelagt som en række interviews, hvor folk af begge køn - i forskellige aldersgrupper og fra forskellige kulturer fortælleromderes baggrund - om årsagen til immigrationen og oplevelsen af at være fremmed her. Implicit ligger et signalement af dansk mentalitet og det ikke udelukkende til pynt! Men sammenfaldende erudsagnene om, at kulturforskelle og udseende først blev et egentligt problem sammen med arbejdsløsheden det sidste tiår. Tydeligt fremgår også forskellen mellem 1. og 2. generations indvandrere ogmænds arbejdsliv kontra kvinders hjemmeliv, hvor sprogbarrieren anslås som den totale blokering for integration. Der er lyse og mørke facetter i bogen, der først og fremmest er en eftertanke ogefterbehandling værd. Sprogligter den hurtig at læse og behagelig med god skrifttype på glittet papir. Dens mange portrætter i foto, sort / hvid - understreger det dokumentariske sigte, og den vili al sin stilfærdige alvor være et godt grundlag for undervisning og samtale.


Politiken

d. 14. sep. 1994

af

af

Mikael Rothstein

d. 14. sep. 1994


Exil

Årg. 3, nr. 4 (1994)

af

af

Tine Bach

Årg. 3, nr. 4 (1994)


Samspil

Årg. 11, nr. 7 (1994)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 11, nr. 7 (1994)


Folkeskolen

Årg. 112, nr. 1/2 (1995)

af

af

Bergthóra S. Kristjánsdóttir

Årg. 112, nr. 1/2 (1995)



Informationer og udgaver