Bøger / faglitteratur / bibliografier

Fredet : bygningsfredning i Danmark 1918-2018


Beskrivelse


Historien om bygningsfredning i Danmark siden vedtagelsen af bygningsfredningsloven i 1918. Der sættes fokus på de bygninger, der er blevet fredet, hvorfor de er blevet fredet, og i hvilken sammenhæng.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 22. nov. 2018

Bygningsfredning er for fremtidens og kommende generationers skyld, ikke for fortidens skyld, lyder det i denne omfattende gennemgang af præcis 100 års arbejde med bygningsfredning. Det er en guldgrube af en arkitekturhistorisk fortælling for alle interesserede.

I 1918 fik Danmark sin første lov om bygningsfredning, og dermed blev tidligere private indsatser til en offentlig opgave. Bogen er den første sammenhængende historiske gennemgang med et samlet overblik over de forskellige arkitektoniske og kulturhistoriske kriterier, der har dannet grundlag for bygningsfredning i 100 år. Dens kronologiske struktur følger nøje de senere fire revisioner af lovgivningen - den seneste i 2010. Hvert kapitel omtaler de ændringer, nye tendenser og tematikker, som revisionen afspejlede, og gennemgår en mængde konkrete fredninger. Bogen er rigt illustreret med både historiske og nyoptagne fotografier. Der afsluttes med omfattende registre. Forfatterne er henholdsvis arkitekturhistoriker og arkitekt.

Et grundigt, forskningsbaseret værk med mange fine detaljer, formidlet i et nøgternt og klart sprog. Bladrevenligt og pædagogisk tilrettelagt, så man fx kan nøjes med at læse det første kapitel om baggrunden og det sidste perspektiverende kapitel for det hurtige overblik. Og ellers er der rig mulighed for at fordybe sig i konkrete fredninger.

De bevarer Danmark - kærlighed til fredede huse er den personlige, æstetiske indgang til emnet.


By og land

2019, nr. 122

af

af

Helge Torm

2019, nr. 122