Bøger / faglitteratur til børn

Frederik IV : konge i enevældens Danmark


Beskrivelse


Om Frederik IV (1671-1730) og hans liv med rejser i Europa, slotsbyggeri, elskerinder og to koner på en gang, men også om livet for de fattige, bønder, borgere og adelige.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Erik Boas Pedersen

2008

En indbydende bog for den historisk interesserede fra ca. 13 år. Kan også anvendes i projektsammenhænge, gruppe- og klasseundervisning.

Med udgangspunkt i Frederik IV fortælles om Danmark i hans regeringstid og umiddelbart før og efter. Udover at give et psykologisk velunderbygget portræt af kongen, berører bogen en række spændende emner, deriblandt pietismen, Københavns brand, pesten, hofintrigerne, dronninger og elskerinder, og især om udviklingen fra enevælden til oplysningstiden som kimen til vore dages demokrati og folkestyre. Også afsnit om samtidens øvrige markante personer som Holberg, Tordenskjold og Hans Egede. Teksten er faktisk rigtig spændende, krydret med anekdoter og klar i mælet med troværdige forklaringer og tolkninger i øjenhøjde. Mange, velvalgte illustrationer, der veksler mellem samtidige malerier, kobberstik, tegninger, m.m. og nutidige fotos af centrale og omtalte bygningsværker. Bagest i bogen en kort gennemgang af centrale personer, tidslinje, bøger og internetadr. samt stikord.

I andre bøger om enevælden og relaterede emner findes der afsnit om Frederik IV, men der er ingen selvstændige bøger for målgruppen om ham.

En rigtig god bog i en også generelt vellykket serie. Som andre i serien formår denne på en fin måde at dække en person, et emne, der ellers ikke er så meget fokus på. Bør finde plads på ethvert skole- eller folkebibliotek.