Bøger / faglitteratur

Fra udenforskab til fællesskab : seks bud på et bedre velfærdssamfund


Beskrivelse


Danmark er i dag ikke længere et velfærdssamfund, som formår at holde hånden under samfundets svageste og give dem mulighed for at tage ansvar for deres eget liv. Danmark er i løbet af de sidste 30 år blevet et velfærdssamfund for dem, som kan i forvejen. Den udvikling vil de næste 20 år føre til stadig større samfundsmæssig utryghed og måske social uro. Derfor skal velfærdspolitikken ændres, så den igen baseres på de grundlæggende værdier om fællesskab, lighed og tillid. Det er det retningsskifte, som Fra udenforskab til fællesskab handler om. Bogen præsenterer seks bud på de forandringer, som skal til for, at Danmark igen kan blive et socialt foregangsland med lige muligheder for alle: Et samfund, hvor mennesker med handicap, psykisk sårbarhed og sociale problemer får støtte til både at være dem, de er, og blive til det, de har mulighed for, og hvor samfundet har genfundet troen på, at sociale problemer kan løses.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2017

af

af

Jytte Bræmer

d. 5. okt. 2017

Debatindlæg om velfærdssamfundets igangværende fatale retningsskifte. Forfatteren giver konkrete bud på nytænkning, så velfærdssamfundet igen er baseret på at få alle med i fællesskabet. Pligtlæsning for såvel politikere og centrale embedsmænd som alle, der arbejder professionelt i velfærdsinstitutionerne.

Bogen består af to dele. Et analyseafsnit, hvor forfatteren beskriver, hvordan vores samfund er ved at bevæge sig væk fra et samfund båret af tillid, fællesskabstanken om at få alle med og holde hånden under de svageste. Et samfund, hvor den sociale mobilitet er stagnerende. Han viser, hvordan der bl.a. er store samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med den udvikling. I løsningsafsnittet øser han af sin store viden fra kommunal ledelse og som chef for Socialstyrelsen. Her er nøgleordene at få alle med i arbejdsfællesskabet, fokusere på den tidlige indsats hos børnene, mere helhedsorienteret indsats på tværs af siloer og en styrkelse af velfærdsprofessionerne og den store viden, der ligger her. Et opgør med NPM perspektivet på den offentlige sektor.

En lammende kritik af den udvikling vores samfund er på vej ind i. Den er velskrevet, overbevisende og vægtig af en forfatter, der er dybt inde i stoffet og samtidig har stærke værdipolitiske holdninger.

Forfatteren har tidligere skrevet om velfærdssamfundets udfordringer i Frivillighedens velfærdssamfundEliternes triumf, lige som Lars Olsens bøger drejer sig om samme, fx Eliternes triumfForfatteren har tidligere skrevet om velfærdssamfundets udfordringer i Frivillighedens velfærdssamfund, lige som Lars Olsens bøger drejer sig om samme, fx .


litteratursiden.dk

d. 2. feb. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 2. feb. 2018

En tidligere topembedsmand leverer en sønderlemmende kritik af vores skrantende velfærdssamfund, men kommer også med konstruktive forslag til forbedringer. Forfatteren kender det socialpolitiske syste...


Danske kommuner

Årg. 48, nr. 35 (2017)

af

af

Jesper Hjort (f. 1952)

Årg. 48, nr. 35 (2017)


Social kritik

Årg. 30, nr. 153 (2018)

af

af

Peter Bundesen

Årg. 30, nr. 153 (2018)