Bøger / faglitteratur

Fra modernitet til pluralisme : nation, stat, folk, kirke i det 20. århundredes Europa


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Stat, folk, kirke i et Europa i forandring 19.-20. århundrede (Michael Böss: Europas grundfortællinger) ; Protestantisme og modernitet (Jens Holger Schjørring: Stat, nation, folk, kirke i Europa i det 20. århundredes første årtier. Hartmut Lehmann: Max Weber og det dialektiske forhold mellem af- og genfortryllelse. Niels Kærgård: Max Weber, religion og samfund. Hans Hauge: Anglikansk anti-kapitalisme : R.H. Tawney og Max Weber) ; Pluralismen og Europas kristne arv (Katharina Kunter: Lykkedes den kommunistiske religionspolitik i DDR? Christian Gottlieb: Den russiske idé. Bart Vanden Auweele: Den romersk-katolske kirke i Vesteuropa siden 1945. Viggo Mortensen: Religionens genkomst i et sekulariseret Europa. Cecilie Rubow: Kristendommens ankomst i antropologien, og antropologiens adkomst i teologien. Eberhard Harbsmeier: Folkereligion og kirke - fromhed og teologi. Mette Bock: Folk, samfund og politik under forandring. Niels Kærgård: Fra folkestyre til politiker-, teknokrat- og markedsstyring. Ove Korsgaard: Den værdipolitiske vending. Niels Henrik Arendt: Pluralisme og fundamentalisme som indbyrdes afhængige)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 20. okt. 2008

Religionens tilsyneladende nye rolle i det offentlige rum belyses ved 16 artikler om nation, stat og kirke i det 20. århundrede. Religionen er på vej tilbage til det offentlige rum og bogen henvender sig til alle, der er optaget af disse ændringer.

Med moderniteten i begyndelsen af det 20. århundrede forsvandt religionen ud af det offentlige rum, bl.a. adskilte flere lande stat og kirke. Her i starten af det 21. århundrede ses den modsatte bevægelse, altså væk fra sekulariseringen. Emnet belyses ved mange interessante artikler af bl.a. Hartmut Lehmann om Max Weber og det dialektiske forhold mellem af- og genfortryllelse, Katharina Kunster skriver om DDRs religionspolitik og Hans Hauge om anglikansk anti-kapitalisme. Forfatterne er en tværfaglig gruppe bestående af jurister, økonomer, historikere, teologer, litteraturhistorikere og andre humanister.

Arbejdsfællesskabet Forum for Europæisk kirkekundskab har i samme serie tidligere udgivet Velfærdsstat og kirke, 2005 og Udfordringer til folkekirken, 2006.

Artiklerne er skrevet af fagfolk med afsæt i deres forskningsområder. Det påvirker sproget en smule, men til gengæld er artiklerne oplysende og engagerende.


Kristeligt dagblad

d. 30. okt. 2008

af

af

Morten Thomsen Højsgaard

d. 30. okt. 2008


Økonomi & politik

Årg. 82, nr. 2 (2009)

af

af

Christian F. Rostbøll

Årg. 82, nr. 2 (2009)



Informationer og udgaver