Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Fra bystat til demokrati


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om demokratiets udvikling fra det gamle Grækenland over Amerika og Frankrig til nutidens moderne form for demokrati. Hvordan har almindelige mennesker fået rettigheder og indflydelse? Hvilke muligheder har demokratiet i fremtiden?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 1998

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 17. juni 1998

Hæftet behandler emnet, demokratiets udvikling, delt op i tre faser: det gamle Grækenland, tiden fra opdagelserne til den franske revolution og Danmarks vej til demokratiet. Et kort afsnit påpeger problemer og farer for fremtidens demokrati. Dette og andre hæfter, der knytter sig til historiesystemet Ind i historien, uddyber forhold i historien, som grundbøgerne ikke gør så meget ud af. Der lægges op til emnearbejde af tværfaglig karakter, hvor teksten danner det grundlæggende arbejde. Forslag til supplerende litteratur, aktiviteter og ekskursioner bagest i hæftet, samt lærervejledning og stikordsregister. Gennemgangen af det potentielt omfattende stof forekommer dog så kortfattet og summarisk, især i det midterste afsnit, at teksten har svært ved at udgøre grundsubstansen i det påtænkte arbejde. I hvert fald skaber teksten lige så megen usikkerhed som klarhed, når fx den mest dramatiske periode under den franske revolution, hvor demokratiet virkelig kørte af sporet, beskrives på 29 linier, og aktiviteter vedr. hele delemnet udgør blot en enkelt spalte. Arbejdet med emnet vil derfor i høj grad komme til at bero på hvad der kan findes af supplerende litteratur (hæftet foreslår tre bøger ), og hvad læreren iøvrigt selv kan skabe af aktiviteter. Teksten sat tospaltet og letlæselig med tegninger og illustrationer, der supplerer ordene fint. Fra ca. 7. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 1998

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 17. juni 1998

Dette temahæfte, der knytter sig til undervisningsmaterialet Ind i historien : Danmark og verden bd.1-3,1992-1994, af Claus Buttenschøn og Olaf Ries, giver en historisk gennemgang af demokratibegrebet fra det gamle Grækenland over frihedsbevægelserne i Amerika og Frankrig til det moderne danske demokrati. Bogen giver ikke en strengt tematisk gennemgang af emnet, men indeholder mange spredte historiske oplysninger, som ikke umiddelbart har noget at gøre med demokratibegrebet. Den forholdsvis komprimerede tekst indbyder ikke til fritidslæsning, men kan muligvis bruges til opgaveskrivning af børnebibliotekets lånere fra ca. 12 år. Teksten brydes af mange illustrationer. Gengivelserne af samtidige malerier, tegninger, stik og fotos belyser teksten fint, mens de mange moderne tegninger med grove persongengivelser virker ret overflødige. Bogen afsluttes med lærervejledning og forslag til aktiviteter i forbindelse med undervisning. Dele af emnet er bredere og mere sammenhængende behandlet i andre bøger.