Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Folk uden grænser : om nationale mindretal i Europa


Beskrivelse


Ud fra det tyske mindretal i Danmark og det danske mindretal i Tyskland fortælles om mindretal i Østeuropa, om albanerne i Serbien og om mindretal uden moderland, specielt sigøjnere. Også om voldelige konflikter og konfliktløsning. Med elevopgaver efter hvert kapitel.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2000

af

af

Else Lerche

d. 26. sep. 2000

Fagbog i forlagsserien Samfundsstudier ; Emne om nationale mindretal i Europa. Selvom den er mere up to date end Mindretal - har også ret 1994, erstatter den den ikke da de vægter forskelligt og har nogle mindretal fælles, men også behandler forskellige. Bogen er skrevet til undervisningen. Det ses af de elevopgaver der afslutter hvert kapitel. Men den er meget velegnet i børnebiblioteket til fx projektopgaver til unge fra 14 år. Med sin klare disponering og velunderbyggede oplysninger får man både viden og forståelse i en overskuelig form. Teksten er velskrevet og klart disponeret, og faktabokse oplyser om bl.a. organisationer og forklarer begreber. De mange informationer underbygges af mange s/h fotos med oplysende billedtekster, af mange kort og tabeller. Der er fyldig litteraturliste til videregående studier, nyttige adresser og register bag i bogen. Med udgangspunkt i det danske mindretal i Tyskland og det tyske i Danmark forklares hvad mindretal er, de vilkår de lever under og de problemer der opstår. Sigøjnere, kosovoalbanere, ungarere og andre østeuropæiske mindretal behandles bl.a. også. De sidste kapitler omhandler konfliktløsende internationale organisationer. Forfatteren har skrevet Nationale mindretal ude i Europa 1999.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2000

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 26. sep. 2000

En omfattende og kompetent fremstilling af en aktuel problemstilling. Bogen kræver en del baggrundsviden og gode læsefærdigheder, så den vil kun kunne anvendes af de mest ihærdige folkeskoleelever eller i lærerstyrede undervisningsforløb. Indledningsvis belyses begreberne minoritet og nationalitet, hvorefter grænselandet mellem Tyskland og Danmark bruges som eksempel på minoritetsproblematikken. Herefter fortælles om mindretal i Østeuropa, om albanerne i Serbien og om mindretal uden moderland - herunder specielt sigøjnerne. Bogens sidste afsnit behandler voldelige konflikter og forskellige eksempler på, og muligheder for, konfliktløsning. Omfattende - og temmelig voksen - litteraturliste, adresseliste og stikordsregister afslutter bogen. På omslagets inderside findes kort over nationale mindretal i Europa. Bogens øvrige illustrationer består af s/h fotos, kort og grafer. Alle afsnit afsluttes med forslag til opgaver, som er relevante men krævende. Mindretalsproblematikken er tidligere behandlet i Kim Garvals Mindretal - har også ret fra 1994 og Troels Rydahls Hvorfor kaster de ikke med håndgranater i Tinglev? fra 1998.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 10 (2001)

af

af

Kaare Øster

Årg. 118, nr. 10 (2001)